TOP
Body Balance

Genot & opwinding: aanraakspelletjes om te ontdekken

Aanraakspelletjes

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 8 minuten van je tijd in beslag.

Ik kan het nog steeds spannend vinden om een verlangen of een behoefte te uiten, of te verwoorden in een verzoek. Om te vragen aan mijn lief: “Zou je mij even op mijn rug willen kriebelen met je nagels?” als ik daar enorm veel zin in heb. Of om te zeggen: “Oh zou je éérst nog even zachtjes met je handen over mijn lijf willen strelen, zodat ik kan ontspannen?” als het me iets te snel gaat. Eigenlijk is dat best logisch, want ‘in the heat of the moment’ is het éxtra moeilijk om je verlangens en behoeften helder te verwoorden. Om dat te kunnen moet je eerst weten waar je überhaupt ‘zin’ van krijgt. Daarom dit artikel met aanraakspelletjes om te ontdekken waar je genot & opwinding door ervaart.

In seksualiteit schiet je heel snel in automatismen en gewoonten die ‘ingesleten’ zijn. Als er opwinding bij komt kijken is het vaak lastig om nog helder te voelen en na te denken. Soms zorgt die opwinding er juist voor dat grenzen vervagen en we dingen doen die we achteraf tóch eigenlijk niet helemaal wilden.

Aanraakspelletjes

Daarom ben ik zo’n gigantische fan van aanraakspelletjes. Ik heb ze geleerd door het werk van Betty Martin, van ‘the Wheel of Consent‘. Deze aanraakspelletjes hebben een heel duidelijk kader, want je spreekt van tevoren een aantal dingen af:

 • Je spreekt af hoeveel tijd je neemt voor een spelletje en zet een timer.
 • Je bespreekt helder met welke kwadranten je gaat spelen (Dienen & Accepteren*, of Nemen & Toestaan) en in welke vorm/spelletje.
 • Je gaat niet over in seks

Rollen vervagen in seks

Mijn ervaring is keer op keer dat ik tijdens seks toch ook regelmatig weer in patronen van ‘pleasen’ verval. Dat ik als ik iets fijns ontvang toch ’t liefst snel weer de rollen omdraai, omdat ik dan bang ben dat de ander het niet echt te geven heeft. Ook als we begonnen met een aanraakspelletje met deze kaders en we ‘per ongeluk’ toch in een hete sexcapade belandden, dan werden die rollen (of kwadranten) ineens weer vaag. “Wie is er nu eigenlijk aan het geven? Of ben ik toch aan het nemen?”

Zodra er opwinding bij komt kijken, verval je nou eenmaal sneller in oude patronen. Was je net zo goed aan het oefenen met je verlangens uiten, denk je tijdens de seks al snel: “Ach, het is toch best lekker?” terwijl je eigenlijk iets anders verlangt. Of: “Maar ze bedoelt het zo goed…”

In seksualiteit komen nu eenmaal onze diepste angsten en meest ingeroeste gewoonten naar boven. Dat maakt het moeilijker om deze dingen te oefenen. Als je dan een tijdje deze aanraakspelletjes gedaan hebt zonder over te gaan in seks, kun je het ook tijdens seks gaan proberen. En het mooie is; je zal het effect tijdens seks ook zéker gaan merken, als je oefent met je grenzen en verlangens tijdens de spelletjes.

Wanneer kunnen aanraakspelletjes behulpzaam zijn?

Aanraakspelletjes kunnen fysieke ontdekkingen, geestelijke inzichten en openingen voor een gesprek geven;

 • Als je onzeker wordt van aanraking geven, omdat je bang bent dat je het niet goed doet
 • Als je het moeilijk vindt om aan te geven wat je fijn vindt
 • Als je vaak na de seks voelt: “Shit, ik heb toch dingen gedaan die niet helemaal goed voelden.”
 • Als je niet goed of moeilijk opgewonden kunt worden
 • Als je vaak het gevoel hebt dat de balans tussen geven en ontvangen scheef is
 • Als je niet goed weet wat je lekker/fijn vindt
 • Als je maar één manier van aanraking kan verzinnen als iemand vraagt: “Hoe zal ik je aanraken voor jouw plezier?”
 • Als je seks / aanraking ontwijkt omdat je bang bent dat het over je grens gaat
 • Als je seks maar een beetje saai vindt worden

| Lees ook: Tantra training voor beginners, dit is wat je kunt verwachten |

Bang voor kritiek

Ook voor mensen die het ontvangen van aanwijzingen lastig vinden en het snel ervaren als kritiek, werkt zo’n aanraakspelletje met een tijdslimiet enorm goed. Ze weten namelijk dat er aanwijzingen gaan komen en dat het juist de bedoeling is van het spelletje. Ze schrikken er minder van, dan wanneer er ineens out of the blue een aanwijzing komt. Door dit een aantal keer in deze veilige setting te oefenen, met tijdslimiet en heldere rolverdeling, kan het ontvangen van aanwijzingen steeds makkelijker worden.

Komische geluiden

Het grappige is dat het ook iets leuks en speels kan worden, die aanwijzingen geven. Soms hoor ik hele komische geluiden voorbij komen: “En nu nog ííííetsje naar beneden met je nagels en dan ietsiepietsie langzamer. OOOOOOOOEEEEEEEE (met lage brulstem) JAAAAAA ZOOOOOO!!!!”
Vaak komen mensen ook uit op aanrakingen waarvan ze nog totaal niet wisten dat ze dit lekker vonden! Het is namelijk net of je hoofd er tussenuit gaat en alsof je lijf de communicatie op een gegeven moment overneemt. Je bent niet meer aan het bedenken waar je graag aangeraakt zou willen worden, maar je vóelt gewoon in je lijf waar die nagels nodig zijn. Net als een kat die zijn lijf in allerlei bochten tegen je aan wringt om gekriebeld te worden.

| Lees ook: Opgewonden raken van je stem, kan dat? |

Als je langer bij elkaar bent

Misschien denk je dat je inmiddels echt wel weet wat je partner fijn vindt, vooral als je wat langer bij elkaar bent. Dat je die aanraakspelletjes niet meer nodig hebt. Maar júist als je langer bij elkaar bent, zijn deze spelletjes heel verfrissend. In het begin van een relatie ga je nog op zoek en ben je creatief in het ontdekken wat de ander lekker vindt. Na een tijdje bij elkaar heb je de handleiding wel ontdekt en blijf je vaak bij wat je denkt dat de ander lekker vindt. De creativiteit verdwijnt dan vaak een beetje. Terwijl er waarschijnlijk nog heel veel leuke/sappige/verrukkelijke dingen te ontdekken zijn!

Als je langer bij elkaar bent kan het ook moeilijk worden om nog aan te geven wat je fijn zou vinden, omdat je denkt te weten van de ander wat hij wel of niet graag geeft. “Ik denk dat ze dat niet graag geeft, want ze heeft een keer gezegd dat ze daar geen zin in had.” Dat kan je dan weerhouden van er om te vragen, terwijl het wel iets is waar jij ontzéttend van geniet. En wie weet heeft ze er nu wel zin in!

Geen relatie?

Ook als je nu geen relatie hebt, is er ontzettend veel te ontdekken! De aanraakspelletjes zijn zo laagdrempelig, dat je ze heel goed met een goede vriend(in) of een fijne kennis kan doen. Je kan ook iemand vragen om jouw ‘kriebelmaatje’ te worden! Stel, je vindt het lastig om te ontvangen, dan kun je samen oefenen met dit kwadrant. Met het uitspreken van je verlangens, met heel precies leren voelen wat je nu fijn vindt. Of hoe het nog nét wat lekkerder kan. Vroeger deden we dit toch heel vaak? Schrijven op elkaars rug, elkaars haren vlechten, ‘welk dier loopt er nu over je arm?’. Gewoon vriendschappelijk, een hele fijne manier om samen te zijn.

| Lees ook: Aanraking & seks bij een nieuwe relatie op basis van de zeven sluiers |

Als je niet weet hoe je aangeraakt wil worden

Dan kan het natuurlijk ook nog zo zijn dat als je deze aanraakspelletjes doet met iemand, dat je totaal niet weet waar te beginnen. En wat is er nu eigenlijk allemaal mogelijk op het gebied van aanraking? Door dit vaker te oefenen, word je vanzelf creatiever. Maar soms is een beetje inspiratie natuurlijk ook wel fijn! Een stukje op weg geholpen worden. Daarom serveer ik nu ook ‘de proeverij van aanrakingen’. Daarin reik ik jullie allerlei vormen van aanraking aan, die ik opgedaan heb in workshops en retreats. Sommigen heb ik zelf ontdekt, andere vormen zag ik deelnemers in retreats ontdekken en die schreef ik op.

Er is een online proeverij, om lekker vanuit huis mee te doen met iemand. Je kan ook naar de live avond komen, óf je kan er een hele dag induiken. Tijdens de dag is er meer tijd voor iedere aanraking en kan je er helemaal in zakken samen. Tot 22 augustus krijg je nog Earlybird korting voor de online proeverij! In mijn kalender vind je alle events: Aanstaande Evenementen – Loulou Dance.

Waar vind ik die aanraakspelletjes?

Betty Martin heeft prachtige video’s gemaakt waarin ze aanraakspelletjes uitlegt. Hier vind je een aantal van mijn favorieten:

Taking in: https://youtu.be/sU75gf6hsDY
Les 1 bij het oefenen met aanraakspelletjes is dit spel, dat je zonder partner doet. Het leert je handen om genot in te nemen en hoort dus bij het quadrant ‘nemen’. Iets dat voor veel mensen ongebruikelijk is, omdat we gewend zijn dat onze handen vooral geven. Een hele krachtige oefening en tevens de ingang naar de andere quadranten.

Het drie minutenspel: https://youtu.be/_KCzpNBNbVM
Dit is het basisspel voor the Wheel of Consent. Je kunt dit zo vaak doen als je maar wil en steeds weer nieuwe dingen ontdekken. Het is kort, krachtig en laagdrempelig. Je kunt het doen met wie je maar wil, omdat je zelf kiest met welke lichaamsdelen je wil spelen. Het kan ook alleen met je handen zijn.

The Bossy Massage: https://youtu.be/nyDEV9oW_PY
Een heel krachtig aanraakspel dat helemaal gaat over leren ontvangen en het uitspreken van hoe je aangeraakt wil worden. In dit spel word je alleen aangeraakt als je uitspreekt hoe je dat zou willen, anders doet de gever niets. Het is ook een mooie oefening voor de gever, in het leren ontvangen van aanwijzingen.

Veel plezier!

Liefs van Mila

* Voorheen noemde Betty dit ‘geven & ontvangen’, maar omdat ‘nemen’ in zekere zin ook ‘ontvangen’ is en ’toestaan’ eigenlijk ook ‘geven’ heeft ze deze woorden veranderd in ‘dienen & accepteren. Als je namelijk van iemands lichaam ‘neemt’ voor je eigen plezier, is dat een cadeau van de ander aan jou, die op dat moment toestaat. Jij ontvangt dan dus, en de ander geeft.

Tessa van den Broek

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.