TOP
Real Relating

Authentic relating; wat is het & hoe pas je het toe?

Wat is authentic relating? Uitleg aan de hand van 5 principes

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 4 minuten van je tijd in beslag.

Authentic relating? Misschien heb je er al eens van gehoord. Maar wat houdt het in? Authentic relating is kortgezegd een nieuwe manier van transparant en bewust communiceren, waardoor je op een authentieke manier met elkaar verbindt. Dit kan dus met iedereen; met je vriendinnen, je collega’s en natuurlijk ook je partner. Bij authentic relating ga je uit van vijf basisprincipes. Lees snel verder om te weten wat het is en hoe je authentic relating toepast.

Wat is authentic relating?

Authentic relating is slow communicating. Een communicatietechniek waarbij je heel bewust met elkaar verbindt en het gesprek aangaat aan de hand van vijf basisprincipes. Het houdt in dat je emotioneel bewust en volledig aanwezig bent in elke situatie die in je leven voorbij komt. Je gebruikt vaardigheden om echt te luisteren, misverstanden op te helderen en conflicten op een beschaafde manier op te lossen. Authentic relating is buitengewoon doeltreffend in alle menselijke relaties, maar is vooral effectief (zelfs essentieel) binnen liefdesrelaties.

Circling als basis voor authentic relating

Authentic Relating vormt de basis voor de beoefening van ‘circling’, dat wereldwijd steeds populairder wordt. Cirkelen is een mindfulness- en communicatieoefening die je kunt toepassen in relaties en groepen. Het is het luisteren en spreken vanuit het hart, waarbij je ‘ik’-taal gebruikt om naar waarheid te beschrijven wat je op dat moment ervaart. Gebruik hierbij al je zintuigen om je te verbinden met de belevingswereld van de ander. De ervaring van ‘werkelijk door de ander gezien worden’ blijkt voor deelnemers vaak een groot cadeau. Als een hele groep zich op een meditatieve/geconcentreerde manier op een deelnemer richt, werkt dit nog veel sterker. Het voelt of de maskers die we in ons dagelijks leven dragen afvallen. 

Circling is een kans om bagage uit het verleden op te ruimen, daarnaast verbetert het de kwaliteit van de verbinding met anderen. Ook stelt het je open voor diep luisteren naar (de ervaring van) een ander. Het brengt je snel in situaties en settings van diepe verbinding. Dit zorgt voor snelle transformatie en het gevoel gehoord en begrepen te worden.

| Lees ook: Wat is een conscious relatie? Deze 4 pijlers vormen de basis |

De 5 principes van authentic relating

Authentic relating bestaat uit 5 principes. Deze principes vormen de basis voor de authentieke manier van communicatie tussen jou en je partner.

1. Welcome everything

Dit principe gaat over openstaan voor alles. Alle gedachten, emoties en gevoelens mogen er zijn. Probeer gevoelens of emoties van jezelf, of je partner, niet meteen af te keuren, want het is gewoon. In die zin hoef je dus ook niets of niemand te fixen of adviseren. Het is gewoon zoals het is. Ook al voel je afweer, of ben je het ergens niet mee eens, toch is het in dit geval de bedoeling dat je deze gevoelens verwelkomt. Het mag er zijn.

Het eerste principe betekent ook elke dag opnieuw naar je partner kijken. Verwelkom hem of haar ook elke dag opnieuw, inclusief zijn of haar wensen en behoeften op dat moment.

2. Assume nothing

Verwacht niks, ga nergens zomaar vanuit. Dit is misschien wel de meest uitdagende, want hoe makkelijk is het om verwachtingen te hebben? Meestal spreken we ze niet eens uit, maar zijn ze er wel. Ga exploreren, onderzoeken en uitvinden. Probeer niet met vooringenomenheid naar iemand te kijken. Blijf nieuwsgierig en doe je best om elkaar proberen te begrijpen.

3. Reveil your experience

Hoe kan je partner goed voor je zorgen of inspelen op je behoeftes als hij of zij niet weet wat er in je omgaat? Laat de ander weten wat er zich in je hoofd omgaat. Spreek je zorgen, wensen en behoeftes uit. Wees radicaal eerlijk naar jezelf en kies er vervolgens voor om dat met je partner te delen.

| Lees ook: Hoe ga je een bewuste relatie aan? De antwoorden op deze 4 vragen zullen je helpen |

4. Owning your experience

Bekijk de situatie vanuit eigen perspectief. Ga niet externaliseren, wat heel makkelijk zou zijn, maar kijk kritisch naar jezelf. Het gaat niet om de situatie die moeilijk is, het gaat erom wat je ermee doet qua gevoelens. What happens to you plus reaction = outcome. Het is nooit alleen wat er gebeurd is, maar hoe jij erop reageert heeft een grote rol hierin. Neem hier dus radicale verantwoordelijkheid voor. Dit geldt dus ook voor de gebeurtenissen tussen jou en je partner. Het is heel makkelijk om te wijzen naar externe invloeden. Maar wat is jouw rol hier eigenlijk in?

5. Honour yourself en the other

Als je elkaar nog maar kort kent en totally in love bent met elkaar, staat je partner voor je het weet op een voetstuk. Hij of zij is het helemaal en kan niets fout doen. Die honeymoon vibe is natuurlijk fijn, maar het zorg niet voor een goede balans. Ga niet alleen de ander eren, zet die roze bril eens af. Of andersom; jezelf op een zetten. Ook niet heel verstandig. Jullie zijn gelijkwaardig aan elkaar en dit uit zich onder andere in communicatie, verantwoordelijkheden en bezigheden. Alleen wanneer jullie gevoelens voor elkaar in balans zijn, kun je op een authentieke manier liefhebben en een relatie aangaan.

Check voor meer inspiratie over relaties, intimiteit en seksualiteit mijn Instagram posts.

Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.