TOP
Real Relating

Mijn eigen ervaring met conscious relaties

Conscious relaties

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 6 minuten van je tijd in beslag.

Vraag aan stellen wat ze waarderen aan elkaar of waarom ze samen zijn en je krijgt antwoorden als; we hebben het gewoon heel leuk/gezellig samen, we doen veel leuke dingen met elkaar, we gaan vaak uit eten. Of er is enkel behoefte aan ‘happy vibes’ en willen ze ‘moeilijk gedoe’ absoluut voorkomen. Ze vinden comfort en (schijn) veiligheid bij elkaar, maar je kunt in deze gevallen niet spreken van conscious relaties.

Er zijn veel van dit soort relaties, zonder onderscheidend karakter, zonder duidelijke reden om voor elkaar te kiezen. Laat staan dat er bewust gekozen wordt voor gezamenlijke doelen of een gedeelde visie op het leven. Soms ontstaat dat gedurende de relatie alsnog, maar het valt mij op hoeveel stellen bij elkaar zijn zonder echt goed te kunnen uitleggen waarom. Ieder z’n ding, maar dat is niet wat ik nastreef.

Liefde is soms onverklaarbaar, een gevoel, chemie. Maar daardoor verschijnt ook die roze bril waardoor je de persoon soms niet zo helder meer kunt beoordelen. Natuurlijk is het heerlijk om te genieten van die honeymoon vibes. Maar waarom niet heel open en eerlijk een gesprek met elkaar aangaan? Intenties en doelen bepalen, transparantie over je triggers en trauma’s. Confronterend misschien, maar ook moedig! En nodig als je conscious relaties nastreeft.

Mijn eerste lange relatie

Na twee lange relaties en nog wat vergelijkingsmateriaal tussendoor ben ik vastbesloten om het nu anders te doen. Ik was nog jong toen ik in een eerste lange relatie belandde. Ik was nog maar 17 jaar oud en de relatie heeft ruim 12 jaar geduurd. Het was een fijne relatie waar vooral vriendschap voorop stond. Ik kijk dan ook met warme gevoelens terug op alle mooie reizen die we gemaakt hebben, de vele leuke momenten met vrienden en vooral het opgroeien van tiener naar volwassene met (op dat moment) mijn beste vriend aan mijn zijde. Maar echte connectie en intimiteit was niet aanwezig…zag ik later pas in.

Mijn tweede lange relatie

De volgende relatie heeft 7,5 jaar geduurd en heeft ons een prachtig geschenk nagelaten; onze dochter. Alleen daarom al moesten wij bij elkaar zijn. Zij moest er komen. De relatie met haar vader was op veel vlakken een stuk intenser dan de voorgaande, het bracht mij weer tot leven. Dit kwam overigens ook doordat ik tussen die twee relaties in gestopt was met de pil. Ik heb de pil van mijn 14e tot 29e geslikt en ik heb hier nog elke dag spijt van. Mijn gevoelens, emoties en levenslust werden door de pil volledig afgezwakt. Over de effecten van de pil op je liefdesrelatie is al veel geschreven en zou ik ook nog kunnen doen, maar volg vooral Adelheid Storms op Instagram; zij deelt alle informatie over de negatieve gezondheidseffecten van de pil. Check haar highlights hiervoor. Een andere tip is Ismee Kok.

Hoewel die tweede relatie veel liefde, lust en avonturen heeft gekend, liepen we niet synchroon qua groei en dit zorgde uiteindelijk voor een disconnectie. Daarnaast waren oude wonden nog niet geheeld. Fast forward; we zorgen nu in loving co-ouderschap voor onze dochter en dat gaat heel goed. We zijn allebei met heling en groei bezig, echter niet met elkaar, maar wel naast elkaar. Er is nog steeds veel liefde tussen ons, zij het in een andere vorm.

Mijn derde lange relatie: een bewuste relatie

En nu? Een nieuwe relatie. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Driemaal is scheepsrecht zou je denken. Zoals ik al schreef ben ik nu vastbesloten om het anders te doen. Niet alleen is hij een heel andere man dan de voorgaande twee, ik heb zelf ook andere wensen en behoeften. Daarnaast sta ik nu veel bewuster in het leven.

In het blogartikel Wat is een conscious relatie schreef ik: Alle relaties bieden de perfecte gelegenheid om die verborgen pijn te laten ontstaan, daarom zal niemand zo confronterend op je knoppen drukken zoals je partner dat doet. En hoe! Deze partner doet dat zeker. Alles wat nog niet geheeld was in mij komt nu aan de oppervlakte. Pijnlijk, confronterend en soms verhelderend. Ik neem hier radicale verantwoordelijkheid voor, zie punt 1 uit het blogartikel, door actief met dit helingsproces bezig te zijn. Onopgeloste relatie bagage? Wordt aan gewerkt. Copingmechanismen die mij niet meer dienen? Check, wordt ook aan gewerkt.

Groei mindset als onderdeel van conscious relaties

Door actief met je eigen ontwikkeling bezig te zijn, weet je ook steeds beter wat je wel en niet wenst voor jezelf als individu, maar ook je relatie. Dit is die groei mindset als tweede pijler van conscious relaties. Gelukkig is die bij ons allebei heel sterk aanwezig. 

Op dit moment zijn we heel erg op individuele groei gericht, dat bestaat uit leren en studeren. Maar gezien pijler nummer vier van een bewust partnership, het bewaren van je autonomie, is dat dus geen enkel probleem. Daarnaast vinden we elkaar altijd weer terug, omdat we dezelfde interesses delen. Voor mij is dat een heel belangrijk onderdeel van onze relatie, iets wat ik in vorige relaties wel eens gemist heb. Ook al zijn we nu beide veel aan het studeren, we vinden elkaar altijd weer in de onderwerpen waarin we ons verdiepen.

Aanwezig zijn & waardering

Drie van de vier pijlers kan ik dus al afstrepen, hier ben ik mij van bewust en zelfs actief mee bezig. Dan blijft aanwezig zijn & waardering nog over. We zijn nu 2,5 jaar samen, waarvan we direct vol gas zijn gegaan. De start was onstuimig, want ook al gingen we vol gas, we kwamen beiden uit lange relaties en waren zoekende naar de vorm. Gevolg: aantrekken en afstoten. Er zijn periodes geweest waarin we heel veel samen waren, maar ook periodes waarin we elkaar meer ruimte gaven. Op dit moment bevinden we ons in rustiger vaarwater. We kiezen voor elkaar, weten wat we aan elkaar hebben. Echter staat autonomie in plaats van symbiose nu voorop. Onze levens waren soms te verstrengeld, wat haaks staat op de conscious relatie.

Als het om waardering gaat kunnen we nog stappen zetten. Daar ben ik heel eerlijk in. Zoals in het artikel blogartikel Wat is een conscious relatie al schreef, hebben wij mensen een zogenaamde negativiteitsbias: we merken vooral op wat niet meer werkt, in plaats van dat we zien wat wel werkt. Daar hebben wij soms natuurlijk ook wel eens last van. Met bewuste aandacht aanwezig zijn en waardering uitspreken is iets wat je moet leren. Natuurlijk geven we elkaar complimenten, maar het is heel makkelijk om elkaar voor lief te nemen. Daarnaast communiceren vrouwen een stuk makkelijker dan mannen.

De bewuste relatie als leerproces

Wat mij persoonlijk het meest aanspreekt aan het hebben van een conscious partnership, oftewel een bewuste relatie, is dat je ook veel over jezelf leert. Door bewuste keuzes te maken met betrekking tot de vorm, gezamenlijke doelen en behoeften & verlangens, moet je diep in jezelf afreizen. Weet je eigenlijk wel waar je blij van wordt? Wat vind je fijn en wat niet? Waar wil je heen in je leven? En durf je dit ook kenbaar te maken?

Daarnaast is het een mooie kans om oude wonden te helen. Dat is waar ik nog het meest dankbaar voor ben. Analyseren, reflecteren, helen en loslaten. Wanneer je samen besluit voor een conscious relatie te gaan, besef dan dat je misschien wel meer moet ‘werken’ dan wanneer je van een standaard relatie spreekt. Maar zie dit werk vooral als innerlijk werk. Innerlijk werk om de beste versie van jezelf te zijn, zodat je partner ook van die beste versie kan genieten.

Meer weten over bewuste relaties? Volg mij op Instagram!

Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.