TOP
Real Relating

De 5 principes van een holistische relatie

Holistische relatie

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 3 minuten van je tijd in beslag.

“En ze leefden nog lang en gelukkig…” Een zinnetje dat van kleins af aan in bijna elk kinderboek en in iedere tienerserie heel normaal was. Inmiddels hebben we vrijwel allemaal in de praktijk ondervonden dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Dat een relatie onderhouden nog knap lastig kan zijn. Ligt het geheim van een gezond liefdesleven in de 5 principes van een holistische relatie? Zouden holistische filosofieën antwoorden kunnen hebben?

Wat houdt een holistische benadering in?

Een holistische benadering betekent naar een persoon in zijn of haar geheel kijken. In het geval van een holistische relatie betekent dit, dat je rekening houdt met je partners fysieke, emotionele, sociale en spirituele welzijn. Iedere partner heeft een eigen verhaal en persoonlijkheid dat gevormd is door cultuur, afkomst, taal, geloof, relationele ervaringen en persoonlijke overtuigingen. Het is belangrijk om er niet van uit te gaan dat de manier waarop jij situaties interpreteert hetzelfde zal zijn als je partner. Luisteren, vragen en accepteren zijn belangrijke aspecten om een holistische relatie aan te kunnen gaan.

De 5 principes van een holistische relatie

Een gezonde, holistische relatie bestaat uit 5 principes.

1. Gelijkwaardigheid

Als iedere persoon binnen de relatie een helft vormt van jullie partnership, dan moet deze persoon absoluut gelijkwaardig zijn aan de ander om dat team te laten werken. Niemand zou meer of minder belangrijk moeten zijn. Als een van de twee de baas wil zijn, zich beter of meer voelt dan de ander, dan is de kans groot dat jullie relatie het niet gaat halen. Is er gelijkwaardigheid en elke persoon is zich ervan bewust en voelt zich er prettig bij, dan is dit een startpunt om verder te kijken.

2. Realiteit

De volgende is acceptatie van elkaars ‘realiteit’. Gelijkwaardigheid staat voor een bepaalde waarde, echter niet voor hetzelfde zijn. Jullie zijn en blijven twee individuen, maar wel gelijkwaardig aan elkaar. We zijn allemaal verschillend, we hebben onze eigen bagage en daardoor ieder een eigen realiteit. Er is geen goed of fout.

Als we een holistische relatie nastreven, zouden we ons ervan bewust zijn dat we allemaal verschillende realiteiten hebben en dat vanuit deze verschillende realiteiten conflicten ontstaan. Uiteraard zullen partners op veel onderwerpen verschillende perspectieven hebben. Als je je daarvan bewust bent, zul je als stel minder ruzie maken en meer van elkaar accepteren. Of een conflict beschouwen als kans voor groei. Kleine meningsverschillen hoeven dan niet uit te lopen op conflicten. Accepteer dat elkaars realiteit anders is en dat we allemaal onze eigen bagage hebben en dus dingen anders zullen ervaren.

| Wat is een conscious relatie en hoe ga je dit aan? |

3. Communiceren

De meeste normale dagelijkse communicatie is reactief op situaties, zoals over problemen op het werk, wat er geregeld moet worden voor de kinderen, gesprekken ovedie de boodschappen doet. Terwijl bij een holistische relatie communicatie juist gaat over het creëren van je eigen realiteit en jullie gewenste levensstijl. Het gaat over wat jullie allemaal willen bereiken, niet alleen individueel maar ook als koppel, door gebruik te maken van elkaars talenten en kennis. Het is een bewuste manier van communiceren en geeft antwoord op vragen als;

  • Welk leven wil je leven?
  • Welke levensstijl zou je willen aannemen?
  • Wat zou je als koppel willen bereiken?
  • Hoe kun je elkaar ondersteunen om ieders individuele ambitie te vervullen?

4. Synergie

Bij een holistische relatie draait alles om synergie, want dan kun je dingen bereiken die je alleen niet zou kunnen bereiken. Jullie lijken op elkaar, maar vullen elkaar vooral aan. De verschillen werken dus juist in jullie voordeel. Dit zorgt voor minder irritaties enerzijds en kansen om meer en grotere dingen te bereiken anderzijds. Blijf altijd werken aan synergie.

5. Vertrouwen

Al het bovenstaande zal niet werken zonder vertrouwen. Er moet vertrouwen zijn dat het zal werken. Dat jullie liefde puur en oprecht is. Holistische liefde is een onbaatzuchtige liefde zonder constant te controleren of je evenveel vertrouwen, liefde en steun terugkrijgt. Onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen is altijd holistisch, omdat het elk aspect van iemands leven omvat.

| Lees ook: Authentic relating is een nieuwe vorm van communicatie voor bewuste koppels, maar hoe werkt het? |

Heb jij ervaring met holistische liefde en zou je hierover willen delen? Laat dan een reactie achter onder dit bericht!

Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.