TOP
Body Balance

De invloed van anticonceptie op je relatie

invloed van anticonceptie op je relatie

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 20 minuten van je tijd in beslag.

De pil, pleister, ring, prikpil, het staafje, spiraaltje, barrièremethodes en sterilisatie. Er zijn verschillende anticonceptiesoorten in te delen in een aantal categorieën. Voor wie (nog) niet zwanger wil worden, is anticonceptie een fijne optie uiteraard. Maar waar echter nog maar weinig over bekend is, is de invloed van (hormonale) anticonceptie op je relatie. In dit artikel ga ik hier dieper op in.

De focus ligt op de pil, omdat de pil in Nederland verreweg het meest gebruikt wordt. Scroll niet meteen naar beneden voor de bijwerkingen en het effect op je relatie, want om te weten waar we nu staan op het gebied van anticonceptie, is het belangrijk om de duistere geschiedenis ervan te kennen.

Het ontstaan van anticonceptie

De pil is een van de belangrijkste uitvindingen van de twintigste eeuw. Het anticonceptiemiddel kwam in 1960 in Amerika op de markt. Niet lang daarna was het ook in andere Westerse landen en Europa verkrijgbaar. Vrouwen gingen en masse werken en studeren, nu het mogelijk was om het moederschap uit te stellen. Vanaf dat moment barstte ook de seksuele revolutie los, nu de kans op ongewenste zwangerschappen praktisch nul was geworden. Seks voor het huwelijk, losse seksuele contacten en seks als puur genot voor de vrouw waren het gevolg. Er werden minder kinderen geboren en de vrouw emancipeerde, in elk geval in de westerse wereld. Maar waar kwam ‘de pil’ ineens vandaan?

Zwangerschap nabootsen

Zolang mensen proberen baby’s te krijgen, zo lang proberen ze dit ook te voorkomen. Zo valt te lezen in het boek van Jonathan Eig in The Birth of the Pill: How Four Crusaders Reinvented Sex and Launched a Revolution. Abortus was in die tijd nog verboden en dus was je bij een ongewenste zwangerschap aangewezen op lugubere alternatieven. Ik kom op internet ‘alternatieven’ tegen als jezelf van de trap gooien, hardhandig op je buik slaan, of jezelf vanbinnen met breinaalden bewerken. Dit moest anders vond de schrijver van eerdergenoemd boek. Een van de hoofdpersonen, feministe Margaret Sanger, was het daarmee eens. Ze bundelden hun krachten.

Margaret Sanger geloofde dat vrouwen pas echt vrij zouden zijn als ze zelf controle hadden over hun vruchtbaarheid, zo valt te lezen in een artikel van De Correspondent die hier al eerder onderzoek naar deed. In haar zoektocht naar een ‘wondermiddel’ die dat zou kunnen bewerkstelligen, kwam ze in 1950 terecht bij Gregory Pincus (1903-1967). Zijn omstreden studies naar in-vitrofertilisatie zorgden ervoor dat hij in de jaren ’30 van Harvard werd weggestuurd. Hij is vervolgens zelf een wetenschappelijke instituut gestart, waar hij de werking van hormonen bestudeerde.

| Lees ook: Is jouw lichaam in balans, dan fuctioneert jouw seksuele energie als brandstof |

Omstreden onderzoek

Progesteron was wat Sander zocht, wist Pincus haar te vertellen. Dit hormoon onderdrukt tijdens de zwangerschap de ovulatie, zodat een vrouw in verwachting niet nogmaals bevrucht kan worden. Zijn theorie: als je dat hormoon toedient aan een vrouw, zal haar lichaam denken dat het zwanger is en dus niet meer ovuleren. Medicijnfabrikant Searle stelde een synthetische variant van progesteron beschikbaar en Pincus ging daarmee aan de slag.

Het duo werd al snel een heus projectgroepje, omdat financierder Katharine McCormick zich bij hen aansloot, evenals de gerespecteerde katholieke arts John Rock. Samen testten zij in de jaren vijftig de theorie van Pincus. Eerst op konijnen, daarna op de psychiatrische patiënten van John Rock. De testgroep werd al snel uitgebreid met arme vrouwen uit Puerto Rico, waar in de jaren vijftig een enorme bevolkingsgroei gaande was.

Proefkonijnen gedwongen & misleid

De Correspondent schrijft: Dit is de grote ironie in de geschiedenis van de pil. In de zoektocht naar een middel om vrouwen te bevrijden, werden ze voorgelogen, gedwongen tot proefkonijnschap en werden hun bijwerkingen niet serieus genomen. En die klachten waren niet mild. Progesteron bleek te werken, maar de hoge doses van Pincus zorgde voor bijwerkingen als misselijkheid, gewichtstoename en meer.

Toch werd de testgroep nog verder uitgebreid. Na psychiatrische patiënten van arts John Rock en arme vrouwen uit Puerto Rico, werden ook medische studentes uit dat land benaderd om mee te doen aan het onderzoek. Of zeg maar gerust gedwongen, want toen ze weigerden deel te nemen aan het experiment, kregen ze te horen dat het hun cijfers negatief zou beïnvloeden. De studentes hielden voet bij stuk en werkten niet mee. De onderzoeksleiders stapten daarna over op kansarme moeders in sloppenwijken.

De pil komt op de markt

Eind jaren vijftig kwam de pil op de markt. Niet als anticonceptiemiddel, maar als medicijn voor vrouwen met een onregelmatige menstruatiecyclus. Tijdelijke onvruchtbaarheid was slechts een ‘bijwerking’. Binnen een jaar maakten ruim een half miljoen vrouwen in Amerika hier gretig gebruik van. Daarna ging het hard, een aantal cijfers op een rijtje:

 • 1960: Searle vraagt aan de Food and Drug Administration (FDA) toestemming om de pil ook als anticonceptiemiddel op de markt te brengen. De FDA, niet in staat te bewijzen dat de pil niet werkte, gaf toestemming.
 • 1962: 1,2 miljoen Amerikaanse vrouwen slikken de pil als anticonceptiemiddel.
 • 1962: het Nederlandse bedrijf Organon uit Oss bracht het medicijn Lyndiol op de markt met de boodschap dat het hielp tegen de onregelmatige menstruatiecyclus. 
 • 1964: het medicijn uit Oss is vanaf dit jaar ook echt beschikbaar, al konden vrouwen het medicijn tot 1969 alleen op doktersrecept krijgen.
 • 1965: 6,5 miljoen pilgebruikers in Amerika.
 • 1976: 41 procent van de Nederlandse vrouwen gebruikt een anticonceptiepil. Dit was het hoogste percentage wereldwijd op dat moment.

De jaren daarna is er flink geexperimenteerd met de dosering, wat resulteerde tot diverse nieuwe bijwerkingen.

| Lees ook: Waarom de baarmoeder en keel met elkaar verbonden zijn |

Bijwerkingen van hormonale anticonceptie

Hoewel tijdelijke onvruchtbaarheid in eerste instantie als ‘bijwerking’ werd gezien, was dat al snel de belangrijkste reden voor vrouwen om de pil te slikken. Andere eventuele bijwerkingen werden voor lief genomen, daarnaast was er simpelweg weinig informatie bekend. Of werden de fysieke en emotionele bijwerkingen van hormonale anticonceptie achtergehouden, omdat er veel geld mee verdiend werd/wordt?

Orthomoleculair Therapeut Ismee van Ismee Pure Living deelt haar visie op hormonale anticonceptie op Instagram: “Hormonale anticonceptie beïnvloedt ALLE hormonale processen. Het heeft invloed op je hersenen, darmen, bloedsuikerspiegel, humeur, zelfs feromonen. Het beïnvloedt keuzes die je maakt, de partner die je uitkiest en je stress regulatie. Het heeft invloed op je vruchtbaarheid, verlaagt je libido en het wordt door onze ‘betrouwbare’ World Health Organization tussen het kankerverwekkende asbest en en tabak geschaald.” Ismee raadt alle vrouwen het boek Je brein aan de pil aan, een eyeopener over de relatie tussen vrouwelijkheid en hormonen, en de ingrijpende invloed van hormonale anticonceptie op onze hersenen. 

Hormonale anticonceptie mogelijke oorzaak depressie

Ismee vervolgt: “Meisjes zijn gemiddeld 16 jaar als ze beginnen met de pil, terwijl ze dan nog niet seksueel actief zijn. Ze krijgen het voorgeschreven voor acné of PMS. De geslachtshormonen die voor een groot deel de vruchtbaarheid van deze meisjes bepalen, maar die ook van enorme invloed zijn op diens hersenontwikkeling en andere essentiële lichaamsprocessen, zijn pas rond hun 21e volledig ontwikkeld. Door het gebruik van anticonceptie wordt dit proces zo’n vijf jaar ontregeld. Dit heeft een nadelig effect op hun gemoedstoestand. Vooral bij jonge meisjes komen hierdoor veel depressies voor. Ook al lijkt het tijdelijk een ander probleem te ‘genezen’, zoals acne of PMS, deze klachten zijn niet weg en komen zelfs in alle hevigheid terug als een vrouw na gemiddeld 25 jaar met anticonceptie stopt.”

Dit wordt bevestigd door een Deens onderzoek uit 2016. Vrouwen tussen de 15 en 34 jaar die hormonale anticonceptie gebruikten, daarvan had 40% een verhoogde kans antidepressiva nodig te hebben. Vooral vrouwen tussen de 15 en 19 jaar oud hadden een groter risico om depressief te raken. Hoeveel groter dat risico was, verschilde per merk pil of niet-orale hormonale anticonceptie (pleister, spiraal en vaginale ring). Maar het kon oplopen tot maar liefst 220%! Deze cijfers willen echter nog niet zeggen dat er een causaal verband is, alleen dat er een samenhang bestaat. 

Overzicht bijwerkingen de pil

Om het overzichtelijk te maken heb ik onderstaand lijstje van bijwerkingen van de pil gemaakt. De eerste vijf bijwerkingen zijn bijwerkingen die officieel vermeld worden op bijsluiters. Daarna volgen bijwerkingen die veel minder bekend zijn en/of die door producenten bewust niet gecommuniceerd worden.

 • Hoofdpijn;
 • Gespannen borsten;
 • Bloedverlies tussen menstruaties door;
 • Vocht vasthouden;
 • Emotionele of sombere stemming;
 • Gewichtstoename;
 • Anticonceptie is net zo kankerverwekkend als asbest en tabak, aldus de WHO;
 • Focus van jouw natuurlijke instinct op basis van geur, past zich aan van man naar (teveel) eten;
 • Pilgebruik vanaf pre-tiener leeftijd tot je 20e heeft een groot nadelig effect op de ontwikkeling van het brein;
 • Pilgebruik heeft invloed op maar liefst 150 interne lichaamsprocessen;
 • Anticonceptie verouderd de baarmoederhals in hoog tempo;
 • Zink is een essentieel mineraal voor onder andere celregeneratie (denk aan een mooie huid!), echter pilgebruik onttrekt zink uit je lichaam;
 • De hormonen van de pil bootsen continu de staat van een zwangerschap na, waardoor jouw werkelijke fysieke behoeften niet of minder merkbaar zijn
 • Onderzoeken laten zien dat pilgebruikers een slechter geheugen hebben. Dit komt doordat de stressrespons verstoord wordt door de pil. Gebruikers hebben een stuk minder van het stresshormoon cortisol in hun bloed na een stressvolle situatie. Dit is niet wenselijk, omdat cortisol ervoor zorgt dat je bepaalde gebeurtenissen als kenmerkend of veelbetekenend ziet. Gebeurt dat niet, dan kunnen er problemen ontstaan met memoriseren. Als iets geen imprint achterlaat, leer je er niet van en onthoud je het niet.
 • De gemiddelde menstruatiecyclus duurt bij de meeste vrouwen tussen de 25 en de 35 dagen en bestaat uit 4 fasen: de menstruatie, de folliculaire fase, de ovulatie en de luteale fase. Pilgebruik zorgt ervoor dat je lichaam constant in één fase zit, waardoor je deze natuurlijke cyclus, en tevens andere natuurlijke processen, als vrouw niet bewust ervaart en ook je natuurlijke behoeften onderdrukt.

Anticonceptie heeft invloed op partnerkeuze

Wanneer je bovenstaande bijwerkingen tot je genomen hebt, zal het je niet verbazen dat het gebruik van anticonceptie ook invloed heeft op je partnerkeuze. Zoals Trouw al schetste in een artikel uit 2008: door de pil ruiken vrouwen niet meer wie ‘de ware’ is. Vrouwen voelen zich onbewust aangetrokken tot bepaalde mannen vanwege van hun geur. Althans, wanneer je dus geen anticonceptie gebruikt. Want de vrouwen die geen hormonale anticonceptie gebruiken, worden van nature aangetrokken door de lichaamsgeur van mannen die een verschillend immuunsysteem hebben dan zijzelf.

Dit heeft de natuur heel vernuftig bedacht. Een kind zou immers baat hebben bij ouders met een verschillend immuunsysteem, en daarom zouden vrouwen zich seksueel aangetrokken voelen tot mannen met een ander immuunsysteem, met name tijdens de meest vruchtbare periode van hun cyclus. Hoe groter de ongelijkheid tussen de immuunsystemen van partners, hoe meer bedreigingen het immuunsysteem van de nakomelingen kan bestrijden. Dit zegt Gurit Birnbaum, professor aan de Baruch Ivcher School of Psychology in Israël.

Een ander type partner

Als gevolg van de schommelingen van onze hormoonspiegels, of juist het gebrek eraan, geven pilgebruiksters de voorkeur aan een ander soort man. Tijdens de eisprong vallen vrouwen op een typische alfaman, terwijl ze tijdens de laatste fase van hun menstruatiecyclus naar een zorgzame partner op zoek gaan. Omdat hormonale anticonceptie de eisprong onderdrukt, kunnen vrouwen op zoek gaan naar een andere soort partner. Een partner die wellicht minder goed bij hen past.

De invloed van hormonale anticonceptie op je relatie

Ook wanneer je niet opzoek bent naar een partner maar al een tijdje in een relatie zit, heeft pilgebruik hier invloed op. Onbewust kun je te lang blijven plakken aan een man waar je zonder het gebruik van anticonceptie niet op zou vallen. Maar het kan je relatie ook op andere manieren negatief beïnvloeden. Zoals eerder in dit artikel beschreven, heeft pilgebruik invloed op allerlei lichaamsprocessen en je brein. De Amerikaanse hoogleraar in de evolutionaire psychologie Sarah E. Hill, auteur van het boek Je brein aan de pil (januari 2020 verschenen bij Nijgh & Van Ditmar), zegt er dit over: ‘De anticonceptiepil slikken is zoiets als een kaars doven door een atoombom op je huis te gooien.’ Je wordt inderdaad niet zwanger, maar de hormonen doen nog veel meer (dan je lief is).

Afhankelijk van het moment in je cyclus neemt oestrogeen toe, wat later weer daalt waardoor progresteron juist weer stijgt. Oestrogeen laat je sexy, flirterig en energiek voelen. Progresteron zorgt juist voor nestelgedrag. Bij pilgebruik blijft je hormoonspiegel constant. Niks geen pieken en dalen in oestrogeen en progesteron. Hierdoor is er ook geen eisprong en dus geen eitje om te bevruchten. Maar dat is dus niet het enige wat hormonen veroorzaken. Zie eerder in dit artikel; je geslachtshormonen beïnvloeden ook hoe je je voelt en gedraagt. Hier kan ik uit eigen ervaring over mee praten.

Stoppen met de pil; wanneer merk je het verschil?

Het is misschien een beetje een dooddoener, maar het antwoord hierop is dat het voor iedereen anders is. Over het algemeen geldt dat je toch wel een paar maanden nodig hebt voordat je geen last meer hebt van de bijwerkingen veroorzaakt door hormonen. Houd in gedachten dat je de eerste periode zelfs bijwerkingen kunt krijgen juist doordát je stopt; hoofdpijn, stemmingswisselingen, acne en je menstruatie moet weer een natuurlijke regelmaat vinden. Na het stoppen met de pil is het goed je lichaam even de tijd te geven om te wennen aan het verschil in de hormoonniveaus, verwacht dus niet direct wonderen.

Hoe zit het met het spiraaltje?

Ook een spiraal kan grote invloed hebben op je gemoedtoestand en de manier waarop je het leven en je relatie ervaart. Er zijn twee soorten: met hormonen en zonder hormonen, de koper spiraal. De huisarts heeft je misschien verteld dat je klachten geen verband hebben met je hormoonspiraal, omdat de hormonen slechts lokaal afgegeven worden en daarom geen invloed in de rest van je lijf hebben. Niets blijkt minder waar; het hormoonspiraaltje geeft bij veel vrouwen ongewenste klachten, concludeert het Erasmus MC in dit onderzoek.

Bijwerkingen hormoonspiraal

Mayo Clinic is een non-profit organisatie uit de VS en deelt ook verschillende alarmerende bijwerkingen uit haar onderzoek:

 • Tussentijdse bloedingen en spotting
 • Buik en bekkenpijn
 • Ovariële cysten
 • Rugpijn
 • Hoofdpijn / migraine
 • Nervositeit
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid / braken
 • Opgeblazen gevoel
 • Gevoelige of pijnlijke borsten
 • Gewichtstoename
 • Veranderingen in haargroei
 • Acne
 • Depressie
 • Stemmingswisselingen
 • Verlies van libido
 • Jeuk of huiduitslag of eczeem
 • Zwelling van je gezicht, handen, voeten of enkels

Daarnaast kom ik in de bijsluiter van Bayer Pharmaceuticals het volgende tegen:

Een hormoonspiraal bevat een hormoon waarvan de werking op het baarmoederslijmvlies te vergelijken is met die van progesteron (een hormoon dat door het eigen lichaam wordt gemaakt). Levonorgestrel, het hormoon in deze hormoonspiraal, wordt continu toegediend en zorgt ervoor dat het endometrium in een rustfase komt zodat het niet meer reageert op oestrogenen (vrouwelijke hormonen die in de eierstokken worden aangemaakt). Daardoor wordt het baarmoederslijmvlies niet meer opgebouwd.

Verder kom ik ook deze bijwerkingen en klachten nog tegen:

 • Een studie uitgevoerd door het Sher Institute for Reproductive Medicine laat zien dat de dikte van het baarmoederslijmvlies een bepalende factor is bij de implantatie van een vruchtje (zwangerschap). Zie de quote hierboven; de hormoonspiraal beïnvloedt juist het baarmoederslijmvlies en zorgt voor stilstand. Volgens de Chinese geneeskunde is het niet meer opbouwen van baarmoederslijmvlies een stagnatie, de natuurlijke cyclus wordt geblokkeerd. Je blijft steken in de fase net na je eisprong, maakt geen baarmoederslijmvlies meer aan, wat een uitwerking heeft op allerlei lichaamsprocessen en uiteindelijk voor stress in het lijf zorgt.
 • Kans op hogere cortisolwaarden: cortisol is het stresshormoon dat jou alert maakt bij gevaar. Echter langdurig hoger cortisol kan leiden tot een progesterontekort en stemmingswisselingen, depressie en concentratieproblemen. Meestal merk je dit niet direct nadat je je spiraaltje hebt laten zetten, maar na verloop van tijd raakt je lichaam meer in stress, waardoor je niet door hebt dat je hormoonspiraal de mogelijke oorzaak is. Zodra je spiraal eruit is, bijvoorbeeld omdat je zwanger wilt worden, kan het zijn dat je hormoonhuishouding moeite heeft te herstellen.
 • Bij zowel hormoon- als koper spiraal: het voelen zitten van de spiraal
 • Bij zowel hormoon- als koper spiraal: de partner die spiraal raakt tijdens seks
 • Bij zowel hormoon- als koper spiraal: meer vaginale afscheiding

Ik besloot zelf ook een simpel onderzoekje te doen via mijn Instagram account:

Bijwerkingen koperspiraal

Onder andere op Feminina & Co lees ik dat dit mogelijke bijwerkingen en klachten van het koperspiraaltje zijn:

 • Langer durende menstruaties
 • Meer menstruatiekrampen
 • Heviger bloedverlies tijdens de menstruatie
 • Bloedverlies tussen menstruaties door
 • Vermoeidheid en gevoel van uitputting
 • Schildklierproblemen (gewichtstoename)
 • Verhoogde kans op kanker (baarmoeder/eierstokken/borst)
 • Ontstekingen in het lichaam (met name in de darmen/vulva/baarmoeder/borst)
 • Verhoogde kans op cystes (baarmoeder/ eierstokken/ borst)
 • Kans op een beschadigde baarmoederwand
 • Verdoofd gevoel
 • Hoofdpijn en migraine klachten
 • Stemmingswisselingen
 • Supersensitief, snel huilerig
 • Duizeligheid, verhoogde kans op flauwvallen
 • Koude handen en/of voeten
 • Stemmingswisselingen en depressies
 • Droge huid
 • Cravings naar zoetigheid
 • Gevoelens van wanhoop en hopeloosheid
 • Kans op artritis, sporen van calcium
 • Constipatie/ diarree
 • Verhoogde hartslag/ bonzend hart
 • Concentratieproblemen
 • Slecht korte termijn geheugen
 • Eetstoornissen: anorexia, boulimia, binge eating
 • Onstilbare honger
 • Paniekaanvallen, hoge angstgevoelens
 • Pijnlijke spieren of spierkrampen
 • Slapeloosheid, onderbroken slaap
 • PMS klachten
 • Lage bloeddruk
 • Obsessieve gedachten
 • Verhoogde kans op kopervergiftiging

Kopervergiftiging door spiraal

Koper is een metaal, waarvan de koper ionen oplosbaar zijn in vet. Echter niet in water, zoals veel vitamines en mineralen, wat betekent dat je lichaam de koper ionen in je lichaam opslaat. Een teveel aan koper in je lichaam, zal in de eerste plaats in de lever en vetcellen worden opgeslagen, maar kan zich uiteindelijk in elke mogelijk cel plaatsen, met als resultaat een kopervergiftiging. Onderzoek heeft uitgewezen dat:

 • 80% van de vrouwen een koper vergiftiging heeft
 • 100% van de vrouwen die langer dan een jaar gebruik maken van een spiraal een kopervergiftig heeft.
 • Een kopervergiftig niet vanzelf oplost als je stopt met anticonceptie

Hoe ik de invloed van hormonale anticonceptie op mijn relatie heb ervaren

Zelf heb ik jarenlang de pil gebruikt. Auteur Sarah E. Hill van het boek Je brein aan de pil stelt dat je je hormonen bent. ‘Ze zijn bepalend voor zo veel zaken in je brein en lijf dat je ze niet los kunt zien van jezelf.’ Daar kan ik over meepraten. Slechts 14 jaar was ik toen de huisarts mij de Diane pil voorschreef vanwege mijn hevige, onregelmatige menstruatie. In eerste instantie leek het een geschenk; ik kon weer normaal functioneren, ik was regelmatig ongesteld en zelfs mijn puber acne verdween. Bonus: volgens de huisarts kon ik onbeperkt doorslikken, wat met vakanties en uitgaan eigenlijk wel goed uit kwam.

Wat het met mij deed merkte ik pas toen ik na 15 jaar (!) stopte met de pil. De pil had mij vlak gemaakt. Emotieloos. Alles was ‘zo zo’. Geen diepe dalen, maar ook zeker geen hoge pieken. Ik leek bijna niks te voelen. Mijn wereld stond op z’n kop toen ik eindelijk stopte met de pil. Wat een verschil! Ik leefde weer, voelde letterlijk mijn life force weer stromen. Ik viel kilo’s af, ging mij anders kleden, wilde mensen ontmoeten en…verbrak mijn relatie van 12 jaar. Want ook dat was ineens crystal clear; dit was het niet meer. Een heel moeilijk besluit. Ik liet een verdrietige man, fijn koophuis en een vriendengroep achter. Klaar voor een nieuwe start. Een nieuwe levensfase. Dat voelde ik, en hoe! Elke vezel in mijn lijf snakte naar deze verandering. Ik voelde mij energieker dan ooit. Nooit meer zal ik hormonale anticonceptie gebruiken.

Anticonceptie zonder hormonen: je vruchtbaarheid meten

Maar wat dan wel? Zelf gebruik ik al jaren geen anticonceptie meer, maar ik hoor goede verhalen over Daysy. Daysy is een betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde methode waarmee vrouwen hun vruchtbare fasen nauwkeurig kunnen onderscheiden van onvruchtbare fasen op basis van een zeer nauwkeurige lichaamstemperatuurmeting. Door een intelligent algoritme op basis van wetenschappelijke studies en kennis, jarenlange ervaring en geavanceerde technologie, biedt Daysy de hoogste kwaliteit, betrouwbaarheid en precisie voor het volgen van je vruchtbaarheid.

Alternatief hormonale anticonceptie

Daysy is ontwikkeld als medisch hulpmiddel, is overeenkomstig geregistreerd en wordt continu gecontroleerd door een gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem. De fertility tracker moet worden gebruikt om de conceptie te vergemakkelijken en de menstruatiecyclus te volgen. Het is géén vervanging voor anticonceptie, echter wel een tool waarmee je zelf kunt zien wanneer je wel of niet vruchtbaar bent.

Anticonceptie zonder hormonen: Daysy kopen met korting

Met een nauwkeurigheid van 99,4% is Daysy een goed alternatief om eens te proberen. De geïntegreerde temperatuursensor meet zeer nauwkeurig onder de tong de temperatuur, berekent jouw persoonlijke status en bewaart je metingen. Gelijk na de meting zie je of je vruchtbaar of onvruchtbaar bent tot de volgende meting. Daarnaast leer je ook je eigen menstruatiecyclus beter kennen. Dit is geen gesponsord bericht, het is enkel een alternatief dat ik ben tegengekomen bij de research voor dit artikel en waar ik een leuke korting van € 10,- op kan geven op Daysy.nl, door de kortingscode vidya te gebruiken.

Natuurlijke anticonceptie zonder hormonen

Wil je écht geen hormonen in je lijf en voor natuurlijke anticonceptie gaan, zodat jij en je lichaamsprocessen zoveel mogelijk in balans zijn? Dan zit er eigenlijk maar één ding op: vertrouwen op de signalen van je lichaam. Als je een ‘natuurlijke anticonceptiemethode’ gebruikt, gebruik je geen anticonceptiemiddel, maar kijk je wanneer er geen risico is op zwangerschap. 

De drie bekendste natuurlijke methoden zijn:

 • Kalendermethode: de cyclus heel regelmatig registreren, zodat de vruchtbare en onvruchtbare dagen berekend kunnen worden.
 • Billingsmethode: dagelijks de structuur van het baarmoederslijm beoordelen
 • Temperatuurmeting: deze methode houdt in dat je elke ochtend je waaktemperatuur (ook basale lichaamstemperatuur genoemd) meet. Aan de hand van verschillen in je temperatuur kun je je vruchtbare dagen schatten.

Natuurlijke anticonceptie: kalendermethode

De kalendermethode, ook wel de Knaus-Ogino methode genoemd, wordt gebruikt voor natuurlijke anticonceptie. Hierbij wordt de cyclus heel nauwkeurig geregistreerd, zodat je zelf de vruchtbare en onvruchtbare dagen kunt berekenen. Omdat de cyclus kan schommelen, is deze methode alleen veilig als de cyclus gedurende een half jaar (maar bij voorkeur een volledig jaar) elke dag nauwkeurig geregistreerd is. Noteer exact wanneer en hoe lang je menstruatie plaatsvond eventuele andere veranderingen in je lichaam. Als je dit een jaar lang gedaan hebt, kun je berekeningen gaan maken.

Om je vruchtbare dagen te berekenen, zoek je de kortste cyclus in je notities en trek je er 18 dagen van af. Zoek dan je langste cyclus en trek er 11 dagen van af. Bij deze methode moet je de levensduur van het sperma meerekenen. Dit betekent dat je vóór de eerste vruchtbare dag drie dagen moet aftrekken en na de laatste vruchtbare dag er nog een bij moet optellen.

Natuurlijke anticonceptie: billingsmethode

De Billings Methode werd uitgevonden door de Australische neuroloog John Billings. Hij ontdekte dat het cervixslijm bij de baarmoedermond verandert als er een eisprong in aantocht is. De periode van de vruchtbare dagen kan dan door nauwkeurige observatie bepaald worden. Bij deze methode test je het baarmoederhalsslijm elke dag door er wat van tussen je vingers te wrijven en ze dan uit elkaar te trekken. Afhankelijk van de structuur van het baarmoederhalsslijm kun je inschatten op welke dagen je vruchtbaar bent en welke niet.

 • Taaie structuur: onvruchtbare dagen
 • Vloeibaar: hoe vloeibaarder, hoe vruchtbaarder
 • Slierterig: zeer vruchtbare dagen

Bij het lezen hiervan begrijp je dat dit niet heel betrouwbaar is, daarom het best te combineren met temperaturen bijvoorbeeld, zoals hierna beschreven.

Natuurlijke anticonceptie: temperatuur opmeten

Om je vruchtbare dagen te achterhalen, kun je jezelf ook elke dag temperaturen. Een temperatuurstijging van minstens 0,2 graden na 6 dagen lage temperatuur wijst op een eisprong. De eisprong kan alleen met terugwerkende kracht geregistreerd worden. De temperatuur moet dan gedurende drie opeenvolgende dagen verhoogd blijven om er zeker van te zijn dat de eisprong heeft plaatsgevonden.

De vierde dag van verhoogde temperatuur markeert het begin van de onvruchtbare dagen. In een normale cyclus is het einde van de onvruchtbare dagen niet later dan de zesde dag van de nieuwe cyclus. Maar als je een erg onregelmatige cyclus hebt, is het veiliger om alle dagen van de eerste helft van de cyclus als vruchtbare dagen te beschouwen.

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je deze methode toepast, om de kans op een zwangerschap zo klein mogelijk te maken:

 • Thermometer: je thermometer moet tot minstens 2 cijfers achter de komma kunnen meten, want temperatuurschommelingen liggen vaak maar tussen 0,2 en 0,5 graden.
 • Tijdstip: je moet je temperatuur altijd op hetzelfde tijdstip en onmiddellijk na het wakker worden (bij voorkeur liggend) opnemen. Dit is de enige manier om precies te weten wanneer je temperatuur verandert.
 • Plaats: je kunt je temperatuur opnemen onder je tong, in je vagina of in je rectum. Het belangrijkste is dat je je temperatuur elke dag op dezelfde manier meet.
 • Onzekerheden: om nauwkeurige resultaten te krijgen is het belangrijk dat je altijd minstens 5 uur slaap krijgt, geen andere medicijnen neemt, niet ziek bent en geen nacht doorgehaald hebt. Al deze factoren kunnen de basale lichaamstemperatuur beïnvloeden en tot een onjuist resultaat leiden.

Wat zijn jouw ervaringen met hormonale anticonceptie? Deel het in een reactie onder dit bericht!

Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.