TOP
Body Balance

De invloed van anticonceptie op je relatie

invloed van anticonceptie op je relatie

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 13 minuten van je tijd in beslag.

De pil, pleister, ring, prikpil, het staafje, spiraaltje, barrièremethodes en sterilisatie. Er zijn verschillende anticonceptiesoorten in te delen in een aantal categorieën. Voor wie (nog) niet zwanger wil worden, is anticonceptie een fijne optie uiteraard. Maar waar echter nog maar weinig over bekend is, is de invloed van (hormonale) anticonceptie op je relatie. In dit artikel ga ik hier dieper op in.

De focus ligt op de pil, omdat de pil in Nederland verreweg het meest gebruikt wordt. Scroll niet meteen naar beneden voor de bijwerkingen en het effect op je relatie, want om te weten waar we nu staan op het gebied van anticonceptie, is het belangrijk om de duistere geschiedenis ervan te kennen.

Het ontstaan van anticonceptie

De pil is een van de belangrijkste uitvindingen van de twintigste eeuw. Het anticonceptiemiddel kwam in 1960 in Amerika op de markt. Niet lang daarna was het ook in andere Westerse landen en Europa verkrijgbaar. Vrouwen gingen en masse werken en studeren, nu het mogelijk was om het moederschap uit te stellen. Vanaf dat moment barstte ook de seksuele revolutie los, nu de kans op ongewenste zwangerschappen praktisch nul was geworden. Seks voor het huwelijk, losse seksuele contacten en seks als puur genot voor de vrouw waren het gevolg. Er werden minder kinderen geboren en de vrouw emancipeerde, in elk geval in de westerse wereld. Maar waar kwam ‘de pil’ ineens vandaan?

Zwangerschap nabootsen

Zolang mensen proberen baby’s te krijgen, zo lang proberen ze dit ook te voorkomen. Zo valt te lezen in het boek van Jonathan Eig in The Birth of the Pill: How Four Crusaders Reinvented Sex and Launched a Revolution. Abortus was in die tijd nog verboden en dus was je bij een ongewenste zwangerschap aangewezen op lugubere alternatieven. Ik kom op internet ‘alternatieven’ tegen als jezelf van de trap gooien, hardhandig op je buik slaan, of jezelf vanbinnen met breinaalden bewerken. Dit moest anders vond de schrijver van eerdergenoemd boek. Een van de hoofdpersonen, feministe Margaret Sanger, was het daarmee eens. Ze bundelden hun krachten.

Margaret Sanger geloofde dat vrouwen pas echt vrij zouden zijn als ze zelf controle hadden over hun vruchtbaarheid, zo valt te lezen in een artikel van De Correspondent die hier al eerder onderzoek naar deed. In haar zoektocht naar een ‘wondermiddel’ die dat zou kunnen bewerkstelligen, kwam ze in 1950 terecht bij Gregory Pincus (1903-1967). Zijn omstreden studies naar in-vitrofertilisatie zorgden ervoor dat hij in de jaren ’30 van Harvard werd weggestuurd. Hij is vervolgens zelf een wetenschappelijke instituut gestart, waar hij de werking van hormonen bestudeerde.

| Lees ook: Is jouw lichaam in balans, dan fuctioneert jouw seksuele energie als brandstof |

Omstreden onderzoek

Progesteron was wat Sander zocht, wist Pincus haar te vertellen. Dit hormoon onderdrukt tijdens de zwangerschap de ovulatie, zodat een vrouw in verwachting niet nogmaals bevrucht kan worden. Zijn theorie: als je dat hormoon toedient aan een vrouw, zal haar lichaam denken dat het zwanger is en dus niet meer ovuleren. Medicijnfabrikant Searle stelde een synthetische variant van progesteron beschikbaar en Pincus ging daarmee aan de slag.

Het duo werd al snel een heus projectgroepje, omdat financierder Katharine McCormick zich bij hen aansloot, evenals de gerespecteerde katholieke arts John Rock. Samen testten zij in de jaren vijftig de theorie van Pincus. Eerst op konijnen, daarna op de psychiatrische patiënten van John Rock. De testgroep werd al snel uitgebreid met arme vrouwen uit Puerto Rico, waar in de jaren vijftig een enorme bevolkingsgroei gaande was.

Proefkonijnen gedwongen & misleid

De Correspondent schrijft: Dit is de grote ironie in de geschiedenis van de pil. In de zoektocht naar een middel om vrouwen te bevrijden, werden ze voorgelogen, gedwongen tot proefkonijnschap en werden hun bijwerkingen niet serieus genomen. En die klachten waren niet mild. Progesteron bleek te werken, maar de hoge doses van Pincus zorgde voor bijwerkingen als misselijkheid, gewichtstoename en meer.

Toch werd de testgroep nog verder uitgebreid. Na psychiatrische patiënten van arts John Rock en arme vrouwen uit Puerto Rico, werden ook medische studentes uit dat land benaderd om mee te doen aan het onderzoek. Of zeg maar gerust gedwongen, want toen ze weigerden deel te nemen aan het experiment, kregen ze te horen dat het hun cijfers negatief zou beïnvloeden. De studentes hielden voet bij stuk en werkten niet mee. De onderzoeksleiders stapten daarna over op kansarme moeders in sloppenwijken.

De pil komt op de markt

Eind jaren vijftig kwam de pil op de markt. Niet als anticonceptiemiddel, maar als medicijn voor vrouwen met een onregelmatige menstruatiecyclus. Tijdelijke onvruchtbaarheid was slechts een ‘bijwerking’. Binnen een jaar maakten ruim een half miljoen vrouwen in Amerika hier gretig gebruik van. Daarna ging het hard, een aantal cijfers op een rijtje:

 • 1960: Searle vraagt aan de Food and Drug Administration (FDA) toestemming om de pil ook als anticonceptiemiddel op de markt te brengen. De FDA, niet in staat te bewijzen dat de pil niet werkte, gaf toestemming.
 • 1962: 1,2 miljoen Amerikaanse vrouwen slikken de pil als anticonceptiemiddel.
 • 1962: het Nederlandse bedrijf Organon uit Oss bracht het medicijn Lyndiol op de markt met de boodschap dat het hielp tegen de onregelmatige menstruatiecyclus. 
 • 1964: het medicijn uit Oss is vanaf dit jaar ook echt beschikbaar, al konden vrouwen het medicijn tot 1969 alleen op doktersrecept krijgen.
 • 1965: 6,5 miljoen pilgebruikers in Amerika.
 • 1976: 41 procent van de Nederlandse vrouwen gebruikt een anticonceptiepil. Dit was het hoogste percentage wereldwijd op dat moment.

De jaren daarna is er flink geexperimenteerd met de dosering, wat resulteerde tot diverse nieuwe bijwerkingen.

| Lees ook: Waarom de baarmoeder en keel met elkaar verbonden zijn |

Bijwerkingen van hormonale anticonceptie

Hoewel tijdelijke onvruchtbaarheid in eerste instantie als ‘bijwerking’ werd gezien, was dat al snel de belangrijkste reden voor vrouwen om de pil te slikken. Andere eventuele bijwerkingen werden voor lief genomen, daarnaast was er simpelweg weinig informatie bekend. Of werden de fysieke en emotionele bijwerkingen van hormonale anticonceptie achtergehouden, omdat er veel geld mee verdiend werd/wordt?

Orthomoleculair Therapeut Ismee van Ismee Pure Living deelt haar visie op hormonale anticonceptie op Instagram: “Hormonale anticonceptie beïnvloedt ALLE hormonale processen. Het heeft invloed op je hersenen, darmen, bloedsuikerspiegel, humeur, zelfs feromonen. Het beïnvloedt keuzes die je maakt, de partner die je uitkiest en je stress regulatie. Het heeft invloed op je vruchtbaarheid, verlaagt je libido en het wordt door onze ‘betrouwbare’ World Health Organization tussen het kankerverwekkende asbest en en tabak geschaald.” Ismee raadt alle vrouwen het boek Je brein aan de pil aan, een eyeopener over de relatie tussen vrouwelijkheid en hormonen, en de ingrijpende invloed van hormonale anticonceptie op onze hersenen. 

Hormonale anticonceptie mogelijke oorzaak depressie

Ismee vervolgt: “Meisjes zijn gemiddeld 16 jaar als ze beginnen met de pil, terwijl ze dan nog niet seksueel actief zijn. Ze krijgen het voorgeschreven voor acné of PMS. De geslachtshormonen die voor een groot deel de vruchtbaarheid van deze meisjes bepalen, maar die ook van enorme invloed zijn op diens hersenontwikkeling en andere essentiële lichaamsprocessen, zijn pas rond hun 21e volledig ontwikkeld. Door het gebruik van anticonceptie wordt dit proces zo’n vijf jaar ontregeld. Dit heeft een nadelig effect op hun gemoedstoestand. Vooral bij jonge meisjes komen hierdoor veel depressies voor. Ook al lijkt het tijdelijk een ander probleem te ‘genezen’, zoals acné of PMS, deze klachten zijn niet weg en komen zelfs in alle hevigheid terug als een vrouw na gemiddeld 25 jaar met anticonceptie stopt.”

Dit wordt bevestigd door een Deens onderzoek uit 2016. Vrouwen tussen de 15 en 34 jaar die hormonale anticonceptie gebruikten, daarvan had 40% een verhoogde kans antidepressiva nodig te hebben. Vooral vrouwen tussen de 15 en 19 jaar oud hadden een groter risico om depressief te raken. Hoeveel groter dat risico was, verschilde per merk pil of niet-orale hormonale anticonceptie (pleister, spiraal en vaginale ring). Maar het kon oplopen tot maar liefst 220%! Deze cijfers willen echter nog niet zeggen dat er een causaal verband is, alleen dat er een samenhang bestaat. 

Overzicht bijwerkingen de pil

Om het overzichtelijk te maken heb ik onderstaand lijstje van bijwerkingen van de pil gemaakt. De eerste vijf bijwerkingen zijn bijwerkingen die officieel vermeld worden op bijsluiters. Daarna volgen bijwerkingen die veel minder bekend zijn en/of die door producenten bewust niet gecommuniceerd worden.

 • Hoofdpijn;
 • Gespannen borsten;
 • Bloedverlies tussen menstruaties door;
 • Vocht vasthouden;
 • Emotionele of sombere stemming;
 • Gewichtstoename;
 • Anticonceptie is net zo kankerverwekkend als asbest en tabak, aldus de WHO;
 • Focus van jouw natuurlijke instinct op basis van geur, past zich aan van man naar (teveel) eten;
 • Pilgebruik vanaf pre-tiener leeftijd tot je 20e heeft een groot nadelig effect op de ontwikkeling van het brein;
 • Pilgebruik heeft invloed op maar liefst 150 interne lichaamsprocessen;
 • Anticonceptie verouderd de baarmoederhals in hoog tempo;
 • Zink is een essentieel mineraal voor onder andere celregeneratie (denk aan een mooie huid!), echter pilgebruik onttrekt zink uit je lichaam;
 • De hormonen van de pil bootsen continu de staat van een zwangerschap na, waardoor jouw werkelijke fysieke behoeften niet of minder merkbaar zijn
 • Onderzoeken laten zien dat pilgebruikers een slechter geheugen hebben. Dit komt doordat de stressrespons verstoord wordt door de pil. Gebruikers hebben een stuk minder van het stresshormoon cortisol in hun bloed na een stressvolle situatie. Dit is niet wenselijk, omdat cortisol ervoor zorgt dat je bepaalde gebeurtenissen als kenmerkend of veelbetekenend ziet. Gebeurt dat niet, dan kunnen er problemen ontstaan met memoriseren. Als iets geen imprint achterlaat, leer je er niet van en onthoud je het niet.
 • De gemiddelde menstruatiecyclus duurt bij de meeste vrouwen tussen de 25 en de 35 dagen en bestaat uit 4 fasen: de menstruatie, de folliculaire fase, de ovulatie en de luteale fase. Pilgebruik zorgt ervoor dat je lichaam constant in één fase zit, waardoor je deze natuurlijke cyclus, en tevens andere natuurlijke processen, als vrouw niet bewust ervaart en ook je natuurlijke behoeften onderdrukt.

Anticonceptie heeft invloed op partnerkeuze

Wanneer je bovenstaande bijwerkingen tot je genomen hebt, zal het je niet verbazen dat het gebruik van anticonceptie ook invloed heeft op je partnerkeuze. Zoals Trouw al schetste in een artikel uit 2008: door de pil ruiken vrouwen niet meer wie ‘de ware’ is. Vrouwen voelen zich onbewust aangetrokken tot bepaalde mannen vanwege van hun geur. Althans, wanneer je dus geen anticonceptie gebruikt. Want de vrouwen die geen hormonale anticonceptie gebruiken, worden van nature aangetrokken door de lichaamsgeur van mannen die een verschillend immuunsysteem hebben dan zijzelf.

Dit heeft de natuur heel vernuftig bedacht. Een kind zou immers baat hebben bij ouders met een verschillend immuunsysteem, en daarom zouden vrouwen zich seksueel aangetrokken voelen tot mannen met een ander immuunsysteem, met name tijdens de meest vruchtbare periode van hun cyclus. Hoe groter de ongelijkheid tussen de immuunsystemen van partners, hoe meer bedreigingen het immuunsysteem van de nakomelingen kan bestrijden. Dit zegt Gurit Birnbaum, professor aan de Baruch Ivcher School of Psychology in Israël.

Een ander type partner

Als gevolg van de schommelingen van onze hormoonspiegels, of juist het gebrek eraan, geven pilgebruiksters de voorkeur aan een ander soort man. Tijdens de eisprong vallen vrouwen op een typische alfaman, terwijl ze tijdens de laatste fase van hun menstruatiecyclus naar een zorgzame partner op zoek gaan. Omdat hormonale anticonceptie de eisprong onderdrukt, kunnen vrouwen op zoek gaan naar een andere soort partner. Een partner die wellicht minder goed bij hen past.

De invloed van anticonceptie op je relatie

Ook wanneer je niet opzoek bent naar een partner maar al een tijdje in een relatie zit, heeft pilgebruik hier invloed op. Onbewust kun je te lang blijven plakken aan een man waar je zonder het gebruik van anticonceptie niet op zou vallen. Maar het kan je relatie ook op andere manieren negatief beïnvloeden. Zoals eerder in dit artikel beschreven, heeft pilgebruik invloed op allerlei lichaamsprocessen en je brein. De Amerikaanse hoogleraar in de evolutionaire psychologie Sarah E. Hill, auteur van het boek Je brein aan de pil (januari 2020 verschenen bij Nijgh & Van Ditmar), zegt er dit over: ‘De anticonceptiepil slikken is zoiets als een kaars doven door een atoombom op je huis te gooien.’ Je wordt inderdaad niet zwanger, maar de hormonen doen nog veel meer (dan je lief is).

Afhankelijk van het moment in je cyclus neemt oestrogeen toe, wat later weer daalt waardoor progresteron juist weer stijgt. Oestrogeen laat je sexy, flirterig en energiek voelen. Progresteron zorgt juist voor nestelgedrag. Bij pilgebruik blijft je hormoonspiegel constant. Niks geen pieken en dalen in oestrogeen en progesteron. Hierdoor is er ook geen eisprong en dus geen eitje om te bevruchten. Maar dat is dus niet het enige wat hormonen veroorzaken. Zie eerder in dit artikel; je geslachtshormonen beïnvloeden ook hoe je je voelt en gedraagt. Hier kan ik uit eigen ervaring over mee praten.

Hoe ik de invloed van anticonceptie op mijn relatie heb ervaren

Sarah E. Hill stelt dat je je hormonen bent. ‘Ze zijn bepalend voor zo veel zaken in je brein en lijf dat je ze niet los kunt zien van jezelf.’ Daar kan ik over meepraten. Slechts 14 jaar was ik toen de huisarts mij de Diane pil voorschreef vanwege mijn hevige, onregelmatige menstruatie. In eerste instantie leek het een geschenk; ik kon weer normaal functioneren, ik was regelmatig ongesteld en zelfs mijn puber acné verdween. Bonus: volgens de huisarts kon ik onbeperkt doorslikken, wat met vakanties en uitgaan eigenlijk wel goed uit kwam.

Wat het met mij deed merkte ik pas toen ik na 15 jaar (!) stopte met de pil. De pil had mij vlak gemaakt. Emotieloos. Alles was ‘zo zo’. Geen diepe dalen, maar ook zeker geen hoge pieken. Ik leek bijna niks te voelen. Mijn wereld stond op z’n kop toen ik eindelijk stopte met de pil. Wat een verschil! Ik leefde weer, voelde letterlijk mijn life force weer stromen. Ik viel kilo’s af, ging mij anders kleden, wilde mensen ontmoeten en…verbrak mijn relatie van 12 jaar. Want ook dat was ineens crystal clear; dit was het niet meer. Een heel moeilijk besluit. Ik liet een verdrietige man, fijn koophuis en een vriendengroep achter. Klaar voor een nieuwe start. Een nieuwe levensfase. Dat voelde ik, en hoe! Elke vezel in mijn lijf snakte naar deze verandering. Ik voelde mij energieker dan ooit. Nooit meer zal ik hormonale anticonceptie gebruiken.

Anticonceptie zonder hormonen: je vruchtbaarheid meten

Maar wat dan wel? Zelf gebruik ik al jaren geen anticonceptie meer, maar ik hoor goede verhalen over Daysy. Daysy is een betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde methode waarmee vrouwen hun vruchtbare fasen nauwkeurig kunnen onderscheiden van onvruchtbare fasen op basis van een zeer nauwkeurige lichaamstemperatuurmeting. Door een intelligent algoritme op basis van wetenschappelijke studies en kennis, jarenlange ervaring en geavanceerde technologie, biedt Daysy de hoogste kwaliteit, betrouwbaarheid en precisie voor het volgen van je vruchtbaarheid.

Alternatief hormonale anticonceptie

Daysy is ontwikkeld als medisch hulpmiddel, is overeenkomstig geregistreerd en wordt continu gecontroleerd door een gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem. De fertility tracker moet worden gebruikt om de conceptie te vergemakkelijken en de menstruatiecyclus te volgen. Het is géén vervanging voor anticonceptie, echter wel een tool waarmee je zelf kunt zien wanneer je wel of niet vruchtbaar bent.

Daysy kopen met korting

Met een nauwkeurigheid van 99,4% is Daysy een goed alternatief om eens te proberen. De geïntegreerde temperatuursensor meet zeer nauwkeurig onder de tong de temperatuur, berekent jouw persoonlijke status en bewaart je metingen. Gelijk na de meting zie je of je vruchtbaar of onvruchtbaar bent tot de volgende meting. Daarnaast leer je ook je eigen menstruatiecyclus beter kennen. Dit is geen gesponsord bericht, het is enkel een alternatief dat ik ben tegengekomen bij de research voor dit artikel en waar ik een leuke korting van € 10,- op kan geven op Daysy.nl, door de kortingscode vidya te gebruiken.

Wat zijn jouw ervaringen met hormonale anticonceptie? Deel het in een reactie onder dit bericht!

Tessa van den Broek

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.