TOP
Wild Wisdom

De ‘Sacred Prostitute’: heilige seksuele aanbidding

Sacred Prostitute

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 4 minuten van je tijd in beslag.

De Sacred Prostitute, oftewel de Heilige Prostituee. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Maar wie waren die vrouwen die zo genoemd werden? En waarom werden zij geëerd?

De ‘vader van de geschiedenis’, de Griekse geleerde Herodotus, was de eerste klassieke schrijver die de culturele en sociale praktijken van zijn voorouders en de wereld om hem heen onderzocht, in plaats van alleen vast te leggen. Hij heeft oude tradities van de Griekse wereld en het Perzische rijk in kaart gebracht en culturele verschillen en tegenstrijdigheden met elkaar vergeleken. Een van de meest ongewone praktijken die Herodotus beschrijft, is die van de Sacred Prostitute. Heilige prostitutie die hij niet alleen in Babylonië en Cyprus waarnam, maar in het hele Oude Nabije Oosten. Het Oude Nabije Oosten is het gebied met Mesopotamië, de Levant, Anatolië en Elam waar de eerste beschavingen zijn ontstaan. Soms worden ook het oude Egypte en Arabië hiertoe gerekend.

| Lees ook: De dans van de zeven sluiers – ritueel de liefde bedrijven |

Wie waren de Sacred Prostitutes?

Herodotus omschreef destijds: “Heilige prostitutie dwingt elke vrouw van het land om minstens één keer in haar leven in de tempel van Aphrodite te zijn en gemeenschap te hebben met een vreemde. Als een vrouw daar eenmaal haar plaats heeft ingenomen, gaat ze niet naar huis voordat een vreemde haar geld op de schoot heeft geworpen en buiten de tempel gemeenschap met haar heeft gehad. Het maakt niet uit welke som geld het is; de vrouw zal nooit weigeren. Dat zou een zonde zijn, omdat het geld door deze daad heilig wordt gemaakt. Dus volgt de vrouw de eerste man die haar het geld toewerpt. Ze wijst niemand af. Na hun gemeenschap, na haar heilige plicht jegens de godin te hebben vervuld, gaat ze terug naar huis.”

Tempelprostitutie

Historici hebben bewijs gevonden dat de Horae, zoals de vrouwen genoemd werde die betrokken waren bij deze seksuele aanbidding, in verschillende gedaanten al 6000 jaar voor Christus beschreven werden. Heilige prostitutie hield in dat vrouwen seks hadden als een daad van aanbidding. Het is totaal anders dan wat we tegenwoordig als prostitutie beschouwen; de relatie tussen man en vrouw in deze oude traditie is gebaseerd op respect voor de vrouw. Ze werd gezien als een machtig en heilig persoon met een helende werking. Een dergelijke seksuele uitwisseling zou de vrouw eerder ondersteunen dan denigreren. Zie het als rite van seksuele aanbidding.

Heilige riten

Heilige prostitutie , tempelprostitutie , cultusprostitutie, religieuze prostitutie; het zijn allemaal riten die bestaan uit geslachtsgemeenschap dat wordt uitgevoerd als een uiting van religieuze eredienst. Het kan een vorm aannemen van vruchtbaarheidsritus of goddelijk huwelijk (hieros gamos ). Geleerden van tegenwoordig geven de voorkeur aan de termen ‘heilige seks’ of ‘heilige seksuele riten’ omdat de focus niet op betaling voor de dienst ligt. Het betreft een heilig ritueel waarbij de vrouw geëerd wordt. In de oudheid waren menselijke seksualiteit en de religieuze houding onlosmakelijk met elkaar verbonden.

| Lees ook: Kundalini energie als bron van eeuwige jeugd |

De helende energie van Sacred Prostitutes

Sjamanisme, Taoïsme, Tantra; er zijn verschillende stromingen en levensvisies die seksuele energie beschouwen als een helende energie. Het is immers levensenergie; seksuele energie omvat de kracht van creatie. Het creëert nieuw leven, nieuwe ideeën en het is de brandstof van jouw lichaam, wat de mens jong en vitaal houdt. Het is jouw unieke bron van energie, levenslust en creativiteit. Daarom zit er een grote helende kracht in verscholen. 

Vanuit deze gedachte bracht de Heilige Prostituee haar minnaars een stuk heling, wat hen gerespecteerde leden van de samenleving maakten. Zij waren immers in staat om een grote hoeveelheid heling, psychische en spirituele bekrachtiging en verlichting te bieden door seks te gebruiken als een methode voor spirituele ontwikkeling.

Sacred Sexuality in de 21e eeuw

Heilige seksualiteit vormt ook de basis bij tantra, waarbij eeuwenoude technieken toegepast worden om je seksuele energie te leren beheersen en om te zetten in een verfijnd soort energie. Deze energie heeft een transformerende werking en is daarom helend. Door de opkomst van tantra lijkt machinale seks zonder enige emotionele verbinding steeds verder weg. Tantra is een liefdevolle beleving van onze seksualiteit. Niet even snel klaarkomen, maar uitgebreid de tijd nemen om elkaar te ontdekken en lief te hebben.

De innige verbinding die ontstaat kan ons in extase brengen: in een staat van licht en liefde. Door de seksuele energie op een liefdevolle manier op te wekken en te laten stromen door het hele lichaam, krijgen we niet alleen een extatisch gevoel (licht en vrij), er ontstaat ook meer bewustzijn. Alsof er een opening wordt gecreëerd, waardoor we meer inzicht krijgen in onszelf en het leven. De letterlijke betekenis van het woord Tantra is dan ook verruiming. Verruiming van de geest, verruiming van de liefde en verruiming in relaties.

Beschouw jij jouw seksuele energie als helende energie? Laat een reactie achter onder dit bericht!

Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.