TOP
Wild Wisdom

De ware vrouwelijke kracht in tijden van transitie

Vrouwelijke kracht

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 10 minuten van je tijd in beslag.

Transitietijd is de ruimte tussen ‘wat was’ en ‘nog niet is’. Een fase waarin je voelt dat de dingen in jou en om jou heen aan het verschuiven zijn. Niet dat je dat zo bewust bedacht hebt, maar er stuwt iets door je heen wat verandering brengt. Transitie tijd kenmerkt zich door een ‘niet weten’… en dat kan best overweldigend zijn. In dit artikel deel ik, Leoni, hoe transitietijd een kans is je meer te openen voor jouw vrouwelijke kracht. En hoe het verbinden met jouw vrouwelijke kracht kan zorgen dat je vanuit meer flow, zachtheid en vertrouwen door deze soms uitdagende periode kan bewegen.

Deze belemmerende gedachten herken je vast wel…

 • Het lukt me gewoon niet meer
 • Ik wil het niet meer zo
 • Ik kan het niet meer opbrengen
 • Ik ben hier zo klaar mee

Het leven heeft een diepere waarheid wakker gemaakt of je nu wilt of niet. Wat je gewend was om te doen, klopt nu niet meer. Het voelt niet goed. Vaak is het gekoppeld aan een concrete verandering in je leven. Je zou bijvoorbeeld liever willen stoppen met je baan, je relatie gaat uit of je ontmoet juist een nieuwe liefde. Een dierbare overlijdt of er is een baby op komst. Het kan ook een diepe spirituele ervaring zijn die alles in jouw leven op zijn kop zet. Hoe dan ook; het gaat hierbij niet over ‘goed’ of ‘slecht’, maar over wat de verandering in je losmaakt en delen aanraakt die gezien willen worden. 

Transitie van oud naar nieuw

Deze verwarrende periode is een transitie van het oude naar het nieuwe.  En dat is een heel proces. Hoe het ging werkt niet meer, maar hoe dan wél, is nog niet duidelijk. Dat geeft gevoelens van chaos, paniek, angst en eenzaamheid. Je ervaart een groot niet-weten en dat kan heel overweldigend zijn. Alsof je niet meer jezelf bent, een vormloze drab. En tegelijkertijd kan het juist ook ruimtelijk en bevrijdend voelen. Dat maakt het dan weer heel spannend. 

Tijdens een transitiefase begeef je je in de ruimte tussen ‘wat was’ en wat ‘nog niet is’. Vragen komen op als:

 • Wie ben ik zonder mijn oude gedrag
 • Wie ben ik zonder deze persoon, zonder deze plek, zonder deze functie? Zonder de identificatie met persoon X?
 • Wie ben ik in deze nieuwe constellatie van het leven? 

Niet analyseren, maar voelen

Proberen ongemakkelijke gevoelens en gedachten ‘op te lossen’ met ratio heeft geen zin. Je paniek en angst met rede toespreken werkt niet. “Ja maar, ik heb toch eigenlijk helemaal geen reden om mij zo te voelen, het gaat eigenlijk toch hartstikke goed?” Helaas…. daar heeft deze angst en onzekerheid (jouw innerlijke waarheid) he-le-maal geen boodschap aan. 

Het willen ‘oplossen’ op wilskracht en vanuit ego, wat je zo lang gedaan hebt, werkt niet meer. Je kunt jezelf niet meer voor de gek houden. Je overlevingsmechanisme op dit vlak is defect. Paniek! Wat moet ik dan DOÉN? Niet meer kunnen ‘handelen’ en ‘doen’ brengt diepe angsten aan de oppervlakte. Subtiele gevoelslagen in onszelf die gezien en geheeld willen worden. Nu je controlemechanisme niet meer werkt, komen juist die gevoelens naar boven. Gevoelens die normaliter worden verbloemd door het eeuwige pleasen, jezelf afleiden en actie gebaseerd op wilskracht. Het moeten leven op wilskracht is doodvermoeiend en een loepje van het ego. Binnenkort slaat de onrust weer toe, klaar voor een stralende nieuwe ronde afleidingen en overtuigen

Vrouwelijke kracht toelaten

Precies op dit moment komt de kracht van het vrouwelijke om te hoek kijken. Vaak wordt vrouwelijke kracht verkeerd geïnterpreteerd. Vanuit het mannelijke. Denk aan: voor jezelf opkomen, jezelf beschermen en vechten voor je rechten. YES, WE CAN DO IT. De boel ‘even’ oplossen, tanden op elkaar zetten, jezelf laten zien: bam, hier ben ik! Soms vanuit een bepaalde hardheid, forceren of vanuit strijdlust dingen gedaan krijgen. In principe is hier niets mis mee. Er zitten lessen voor groei in om jezelf stevig neer te zetten, kwaliteiten als doorzettingsvermogen, manifesteren. Maar het is niet het ware feminine. 

Dat we dit misschien wel zo beschouwen komt omdat we al honderden jaren in een patriarchale samenleving zitten die de mannelijke kijk en manier van doen meer waardeert. Hier kunnen we weinig aan doen. Maar gelukkig ontstaat er in de huidige tijd meer bewustzijn. Vanuit het collectief gezien bevinden we ons in een transitietijd waarin we zoeken naar een nieuw balans en (her)waardering van het ware vrouwelijke. Niet om bóven het mannelijke aspect, maar naast elkaar te staan. Om te komen tot een balans, een divine union van beide aspecten. Op meerdere niveaus is er een diepe dorst naar meer connectie met het vrouwelijke. Want als het vrouwelijke aspect niet mag meedoen, ontstaat er een innerlijke leegte en raken we uit balans. Dat is bij veel van ons vrouwen (door het eeuwenlang leven vanuit de mannelijke waarden) het geval. 

Hoe uit deze vrouwelijke kracht zich?

Vrouwelijke kracht is niet hard, maar zacht. Ontvangend en omarmend als een baarmoeder. Zowel naar het licht als het donker. Onze ware vrouwelijke energie is liefde, inclusief, verbindend. Het feminine is ‘overgave aan wat is’. Overgave kan verkeerd geïnterpreteerd worden. We zien bij overgave vaak een zwoele vrouw met lange haren achterover gegooid, lippen nat en open, klaar om te ontvangen… zij geeft zichzelf over. Aan een lover of aan het leven. Ze laat los en is vol vertrouwen. Heerlijk.

Maar in tijden van crisis en onrust heb je niets aan dit beeld. Dan creëert deze eenzijdige visie op vrouwelijke overgave alleen maar onzekerheid. Het staat misschien zelfs ver van je af, waardoor je je niet goed genoeg of niet vrouwelijk genoeg voelt. Een misvatting dus. Want vrouwelijke kracht is echt niet alleen maar aanwezig als je je zelfverzekerd en sexy voelt. Juist niet.

De ware feminine kracht

De kracht van het vrouwelijke is er altijd en manifesteert zich in oneindig veel vormen. Zij is shakti, beweging, levenskracht. Juist in tijden van crisis en transitie is het verbinden met jouw vrouwelijke kwaliteiten zo effectief. Het helpt je te navigeren in het onbekende vanuit heelheid, (zelf)liefde, vertrouwen en openheid. In samenwerking met ‘het leven’ in plaats van vechtend tegen het leven. Overgave aan dat wat is, in tegenstelling tot stinkend je best doen en het altijd alleen te moeten cheffen.

Vrouwelijke kracht in tijden van transitie ziet eruit als alles van jezelf ‘meenemen’ in het hier en nu. Dat is een andere meer subtiele en meer omvattende kijk op overgave. Het gaat over overgave aan wat is. Met invoelendheid ruimte geven aan jezelf. Ruimte voor alles in jou; ook de f*ck ups, de zelfkritiek, je angsten en paniek, je onzekerheden en vermoeidheid. Alles wat ‘is’ ontvang je in de ontvankelijke open ruimte van het vrouwelijke. Ondanks dit, of eigenlijk juist mét dit allemaal, kleine stapjes blijven zetten in het onbekende. Elke dag weer. Elk moment weer voelen: wat nu, wat klopt nu.

Het niet-weten omarmen

Je hebt misschien geen helderheid over het grote plan, geen totaaloverzicht en dat hoeft ook niet. Dat is kenmerkend aan deze fase. Het niet-weten is de tussenruimte naar het nieuwe…. weet dat dit normaal is. Het is pittig. Maar er is niets verkeerd met jou. Wat niet werkt is van jezelf verwachten: nu moet ik mij vol zelfvertrouwen (goed) voelen. Want dan vecht je tegen jezelf. Je kan daar niet mee verbinden op basis van wilskracht. Je bent daar nu even niet….Je ziet jezelf telkens weer in dat oude patroon schieten, ook al weet je dat het niet goed voor je is. Maar het lukt je gewoon nu nog niet om het anders te doen. Het vrouwelijke aspect zegt: het is oké. Omarm waar je bent. Je bent goed zoals je bent. De plek waar je nu bent is ook oké.

Van jezelf verwachten dat je in zo’n transitiefase ‘verder’ of ‘anders’ bent, maakt dat je juist die kwetsbare stukken in jezelf ontkent. Dat werkt averechts. Jezelf helemaal scheel manifesteren in een tijd als dit: SUCCES. Lukt meestal niet. Tenminste, niet als je dat doet vanuit je ego, je ‘kleine ik’. Want er wil iets in jou de ruimte krijgen, gezien en gevoeld worden. Jezelf dan forceren om naar een andere staat te shiften, zorgt ervoor dat je gefrustreerd tegen de stroom in blijft zwemmen.

Verbinden met jezelf

Wat nou als je mag voelen wat je voelt. Dat het niet perfect hoeft te zijn. Dat je moe mag zijn. En dat je vanuit hier keuzes mag maken die passen bij dit moment, in het hier en nu. Dat je alleen maar vandaag een klein stapje hoeft te maken passend bij war je vandaag voelt. Niet bij wat je WIL of wat ideaal zou zijn. Maar heel simpel: wat kan nu? Misschien is dat 25% van wat je normaal kan, dan is dat het. Dan stem je daar op af. 

Als alles in jou mag ‘meedoen’, dan ontstaat er langzaam maar zeker integratie, heelheid en verbinding met jezelf. Dan kan je meer ‘zakken’ in je buik, waar je vrouwelijke kracht en kwetsbaarheid ligt (en wat het feminine juist zo gevoelig en bijzonder maakt). Hoe meer je afstemt op ‘wat is’, hoe meer je aansluit op de levensstroom in jou. Dan kan het leven jou gaan helpen. Als we onszelf durven toe te laten, als we durven de controle en het doen los te laten. Dan kan er steeds meer afstemming, flow en verbinding ontstaan. Flow is niet: alles gaat fantastisch ik voel me super goed. Flow is: als alles van mij mag meedoen, óók de overlevingstukken van vechten en weerstand, dan ontstaat er meer innerlijke rust. Dat geeft zachtheid en lucht.

6 tips om te bewegen vanuit vrouwelijke kracht in tijden van transitie

 • Post-it voor op je koelkast: ik hóef het nu even niet te weten
 • Bij het maken van beslissingen en plannen van je dag: als ik nu alles meeneem wat er in mij speelt, het donker & licht, leuk en niet leuk, mijn vermoeidheid, onzekerheid, mijn financiën, maar ook mijn wensen en verlangens… welk stapje kan ik dan nu doen? Het antwoord is dichterbij dan je denkt. 
 • Als we sterk vanuit het ‘mannelijke’ aspect opereren draaien we vaak overuren. Zeker als we stress ervaren gaan we vaak nog meer doen. De tip is: geef 50% van wat je normaal doet, dat is meer dan genoeg. Doe de helft of zelfs minder. Dan kan het leven je helpen en zorg je ervoor dat je uit je oude patroon van ‘overmatig doen’ stapt. 
 • Embodiment: in verbinding blijven met je lichaam is essentieel voor een verbinding met jouw vrouwelijke essentie. Voel je hart en je buikgebied, zodat je eerlijk en vanuit zachtheid je hele zelf kan meenemen in je dag.
 • Vraag hulp, werk samen, neem steun aan. Er is veel meer support dan je denkt. Je hoeft het niet alleen te doen. Vraag hulp aan familie of vriendinnen, aan de natuur, aan de ‘divine’ of waar jij een spiritueel lijntje mee hebt en natuurlijk je netwerk. 
 • Als je jezelf betrapt op zelfkritiek of zelfafwijzen: simpelweg het herkennen dat je het weer doet is voldoende. Wees lief voor jezelf, wees niet te streng! Niet tegen vechten, het is een proces. Je bent op de goede weg. 

Je vrouwelijke kracht ontketenen

Leoni van de Water, de schrijfster van dit artikel, is tantrika, reikimaster, business coach én gastblogger voor dit platform. Maar bovenal is ze founder van Sensual Wisdom School. Een tempel waar vrouwen & gender nonconforming beings zich kunnen verbinden met hun seksuele kracht, innerlijke wijsheid en de mystiek van het leven. Sensual Wisdom School werkt samen met power house healers & sjamanen vanuit verschillende tradities. Met programma’s gericht op bewustzijnsontwikkeling, heilige seksualiteit, sjamanisme, reiki & business. 

Leoni organiseert verschillende activiteiten die jou helpen je vrouwelijke kracht te ontketenen:

Meer info en/of aanmelden? Check www.sensualwisdomschool.com.

Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.