TOP
Mind Matters

Een extravert in relatie met een introvert? 12 tips!

Extravert relatie met introvert

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 6 minuten van je tijd in beslag.

Ze zeggen dat tegenpolen elkaar aantrekken en dat geldt zeker voor mensen met een extravert karakter die een partner hebben die introvert is. Het kan voor de nodige uitdagingen zorgen qua plannen en ondernemen, maar het betekent echter niet dat de relatie gedoemd is te mislukken. In plaats daarvan is het goed om te weten hoe je als extravert met jouw introverte partner om kunt gaan, zodat je voorbereid kunt zijn op mogelijke relatieproblemen die zich voordoen. Daarom deze 12 tips voor een extravert in relatie met een introvert!

1. Communicatie is extra nodig voor een extravert in relatie met een introvert

Bewuste communicatie is essentieel om een relatie te laten slagen, maar bij twee tegenpolen misschien nog wel meer! Om uit te spreken wie je bent, wat je behoeften zijn en welke verlangens je hebt, moet je vooral jezelf goed kennen. Het begint dus bij een veilige verbinding met jezelf. Maak het vervolgens praktisch; kies een wekelijks moment waarbij je met elkaar in gesprek gaat. Zo blijf je met elkaar in verbinding en leef je niet langs elkaar heen.

Wees ook niet bang om super eerlijk te zijn. Het is oké om te zeggen: ‘Ik ben overprikkeld en heb wat rust nodig’, net zoals het oké is als je extraverte partner zegt: ‘Ik ben rusteloos en heb ik meer stimulatie nodig”. Twee mensen met zulke verschillende persoonlijkheidsstijlen weten niet automatisch hoe de ander zich voelt, tenzij ze het elkaar vertellen. Wees daarom eerlijk en open, uit je behoeftes.

2. Vat het niet persoonlijk op

Hoewel je introverte zelf misschien de voorkeur geeft aan een rustige date-activiteit, wil je extraverte partner misschien feesten, met vrienden afspreken of zelf activiteiten organiseren. Vat dit niet persoonlijk op, want het ligt niet aan jou. Het verlangen van een extraverte om te socializen betekent niet dat je niet belangrijk bent voor de extraverte. Veel extraverte mensen gedijen goed door sociale interactie en nieuwigheid, terwijl introverte mensen behoefte hebben aan rust en alleen zijn. Je moet elk op je eigen manier opladen en dit ook van elkaar accepteren.

3. Verlaat soms eens je comfortzone

Weten wie je bent en waar je behoefte aan hebt is heel belangrijk, maar tegelijkertijd zit groei juist in dingen doen buiten je comfortzone. Dus voor de introverten onder ons; zeg soms eens ja tegen sociale activiteiten. Hoe meer je thuis blijft en je je afsluit voor mensen, hoe groter de stap wordt om toch sociale activiteiten te ondernemen is. Jezelf (op een gezonde manier) blijven pushen om nieuwe activiteiten uit te proberen is belangrijk.

| Lees ook: Human Design en relaties; hoe goed passen jullie bij elkaar? |

5. Geef de extraverte partner ruimte om te spreken

Terwijl introverte mensen de neiging hebben om dingen vaker intern te verwerken, hebben extraverte mensen de neiging om het tegenovergestelde te doen. Introverts in een relatie delen in antwoord op vragen, in plaats van hun gedachten vrijwillig te uiten. Terwijl extraverte mensen pas echt kunnen voelen en verwerken door erover te praten. Het is belangrijk om extraverte partners de ruimte te geven om dat te kunnen doen.

6. Neem als introvert de regie in handen

Hoewel je extraverte partner het leuk vindt om de leiding te nemen en dates te plannen, is het essentieel dat jij dat ook doet. Kies plaatsen die voor beiden een leuke date kunnen zijn. Overweeg om naar de bios te gaan (dat een stand-by is voor introverte mensen), ga naar een gezellig koffietentje met akoestische muziek of maak een rustige wandeling. Wanneer jij aan het stuur bent, kun je activiteiten kiezen waarvan jij weet dat je er goed op gaat. Je extraverte partner kan dan ook lekker achterover leunen, ontspannen en meer over jou te weten komen.

7. Veroordeel elkaar niet

Of je partner nu extravert is of niet, oordelen over je partner is niet gezond. In plaats daarvan kun je waarderen wat de ander te bieden heef. Extroverte mensen kunnen introverte mensen de mogelijkheid bieden om nieuwe ervaringen uit te proberen, nieuwe mensen te ontmoeten en op nieuwe manieren te groeien. Ondertussen laten introverte mensen extraverte mensen ervaren wat het is om te vertragen, na te denken en op een andere manier te ontspannen.

| Lees ook: Dit gebeurt er als een introvert persoon verliefd is |

8. Wees alert op mogelijke triggers

Wanneer introverte en extraverte mensen met elkaar uitgaan, kunnen er conflicten ontstaan. Maar een manier om ze te vermijden is door de triggers te kennen die ze veroorzaken. Een introvert persoon kan bijvoorbeeld maar zoveel tijd in een menigte opgaan. Te lang onder de mensen zijn kan energie uit hen zuigen en ervoor zorgen dat ze zich angstig, uitgeput en ongemakkelijk voelen. Dit kan overslaan op hun partner als ze zich zo voelen. Het is essentieel om deze verschillen te begrijpen en in dit geval kan de introverte partner misschien later aankomen of eerder weggaan, zodat beide mensen een fijne ervaring hebben.

9. Weet hoe de ander gedachten en gevoelens verwerkt

Natuurlijk kunnen jij en je extraverte partner gedachten en gevoelens anders verwerken; de sleutel is echter om deze verschillen te accepteren. Een introverte persoon is attent en heeft de neiging om meer tijd te besteden aan de verwerking. Dit kan zich manifesteren dat ze zich langzamer bewegen in de relatie. Daar staat tegenover dat een extravert persoon sneller beslissingen neemt en verwerkt. Het is belangrijk om deze verschillende manieren van verwerking van gedachten en gevoelens te begrijpen. Trek niet te snel conclusies. Extroverte mensen kunnen stilte interpreteren als afkeuring of een gebrek aan enthousiasme. Dit kan heel eenvoudig opgeslost te worden als de introvert zijn of haar dankbaarheid en enthousiasme uitspreekt.

10. Begrijp hoe de ander zich oplaadt

Omdat jij en je extraverte partner verschillende persoonlijkheidsstijlen hebben, is ook de manier waarop jullie nieuwe energie opdoen verschillend. Een introvert geeft zichzelf nieuwe energie of tankt bij door tijd voor zichzelf te hebben. Ze hebben tijd en ruimte nodig om gewoon alleen met zichzelf te zijn. Omgekeerd krijgt een extraverte persoon energie van interacties met (groepen) mensen. Het is belangrijk dat jij en je partner deze verschillende manieren van opladen begrijpen en accepteren.

11. Onthoud dat extraverte mensen ook tijd voor zichzelf nodig hebben

Hoe sociaal je extraverte partner ook is, ze hebben soms ook tijd voor zichzelf nodig. Sommige introverte mensen zijn eraan gewend dat extraverte mensen zo vaak bij anderen zijn dat als ze zeggen dat ze wat tijd alleen nodig hebben, dit wordt opgevat als een teken dat de extraverte interesse verliest. Maar niemand is een ‘pure’ extravert; alle extraverte mensen hebben ook tijd voor zichzelf nodig om goed te kunnen genieten van de tijd die ze met anderen doorbrengen.

| Lees ook: Wat is jouw liefdestaal en past die bij jouw partner? Doe de test! |

12. Vergeet geen compromis te sluiten

Het vermogen om compromissen te sluiten is een essentieel onderdeel van elke relatie, inclusief een introverte-extraverte relatie. Zoek naar win-winsituaties en zoek compromissen, zoals het nemen van twee auto’s naar sociale bijeenkomsten. Hierdoor kan de introverte persoon eventueel vroeg vertrekken en is het beter dan helemaal niet te gaan. Het is ook oké als extraverte mensen sommige sociale dingen alleen doen, net zoals introverte mensen dingen alleen kunnen doen, zoals tijd voor zichzelf hebben. Vertel je partner wat je nodig hebt en accepteer dat je partner soms zonder jou gaat socializen. Hoe beter we onszelf en onze behoeften kennen, hoe meer vertrouwen we krijgen in het aangeven van onze behoeften.

13. Weet waarom je als extraverte in relatie bent met een introvert

Het is duidelijk dat bepaalde persoonlijkheidskenmerken ervoor gezorgd hebben dat je juist voor hem of haar hebt gekozen (en andersom). Onthoud waarom jullie samen zijn. Maak ook tijd vrij om elkaar onverdeelde aandacht te geven. Introverte en extraverte mensen kunnen samen een prachtige, evenwichtige en gezonde partnerdynamiek creëren. Met de juiste tips en wat begrip kan het combineren van deze twee persoonlijkheidskenmerken tot hele bijzondere relaties leiden.

Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.