TOP
Real Relating

Hoe ga je een bewuste relatie aan?

Bewuste relatie; hoe start je die?

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 5 minuten van je tijd in beslag.

Een bewuste relatie opbouwen, of een conscious partnership, begint bij reflectie en intenties zetten. Maak eerst duidelijk wat het doel en de visie van je relatie is. Dat klinkt misschien gek, want liefde is toch gevoel een gevoel? Of is deze aantrekkingskracht het resultaat van een formule waarvan de variabelen de chemie van de neurotransmitters van de liefde zijn? Dat is zeker ook het geval. Maar we hebben het niet voor niets over een bewuste relatie. Dit gaat verder dan vlinders in je buik die soms moeilijk te verklaren zijn.

Naast het vaststellen van een doel en visie maak je vervolgens een reeks overeenkomsten om beiden te verankeren. Leg je dan vast aan de dagelijkse gewoonten en acties die je bewuste relatie vormgeven. Hoe ziet het er in het dagelijkse leven uit? Hoe ga je dit praktisch vormgeven? Deze 4 punten helpen je verder bij het aangaan van een bewuste relatie.

1. Wat is het doel van je bewuste relatie?

Het hebben van een doel is wat een ‘gewone’ relatie onderscheidt van een extraordinary partnerships. Omdat zonder te weten waarom je een relatie met elkaar hebt – wat het je geeft, wat het je helpt te bereiken, waarom het belangrijk voor je is – een dergelijke relatie passieloos en richtingloos zal worden. Jullie modderen maar wat aan, ook al hebben jullie het misschien fijn samen. Het is ook jouw ‘waarom’ dat je door moeilijke tijden heen helpt te komen met elkaar. Je kunt dan altijd weer gemakkelijk voor de geest halen waarom je voor elkaar gekozen hebt. Zeker wanneer je al een aantal lange relaties achter de rug hebt, zul je wel drie keer nadenken voor je weer met iemand het diepe in duikt. Dan ga dus veel eerder een bewuste relatie aan.

Het doel van jouw bewuste relatie hoeft geen altruïstische visie te zijn ten behoeve van de hele mensheid. Het moet gewoon inspirerend en authentiek aanvoelen. Het doel zou het makkelijk moeten maken om prioriteiten te stellen en op koers te blijven. Is avontuur een belangrijk uitgangspunt voor jullie? Dan is een last minute naar Ibiza snel geboekt. Staat educatie van en voor elkaar voorop? Dan is het geen enkel probleem als je partner weer eens een nieuwe training gaat doen, of als jullie samen weer een stapel studieboeken hebben aangeschaft. Hier hoeven dan geen discussies over plaats te vinden, omdat het jullie gedeelde doel is. Als duidelijk is wat jullie doel is, krijgt de relatie onmiddellijk meer betekenis en richting.

2. Wat is je visie op jullie conscious relationship?

Je visie gaat meer over de ‘hoe‘. Hoe ziet jullie relatie eruit? Hoe wil je dat het voelt? Op welke manier ga je met elkaar om? Wat voor dingen doen jullie samen? Eigenlijk gaat het hier over de dagelijkse gang van zaken. De vibe van jullie relatie. Zo beantwoordt het de vraag: “hoe ziet een geweldige relatie er voor mij uit?”

Je visie omvat ook de moeren en bouten om te structureren. Hoe structureer je je relatie? Ben je monogaam? Heb je een open relatie? Wat houdt bedrog in? Hoe betrokken ben je bij elkaars vriendschappen, werk en hobby’s? Mocht je (gaan) samenwonen; wie doet de financiën? Hoe communiceer je en ga je om met conflicten. Het doel is om jouw ideale relatie te creëren, maar dat kun je pas doen als je een idee hebt van hoe die relatie eruit ziet.

| Lees ook: Waarom vallen we op ‘foute mannen’?

3. Welke afspraken maken jullie?

Hier gaat het over de spelregels van je relatie. Ze worden opgesteld op basis van jouw idee van een relatie (niet die van iemand anders), waardoor ze je meer kracht geven dan beperkingen. Deze regels zorgen ervoor dat je het spel van de liefde kunt winnen door je actief te ondersteunen bij het bereiken van het soort relatie dat je wilt. Om deze regels te creëren, gebruik je je doel en visie om te beslissen welke overeenkomsten en regels er moeten zijn om die idealen te ondersteunen. Het klinkt misschien een beetje gek om te spreken van regels als het om de liefde gaat. Je zou dit woord kunnen vervangen door verwachtingen, maar ook dat is tricky. Maar waar volwassenen lief en leed delen, of je nou samenwoont of niet, is het niet verwonderlijk dat jullie partnership een hogere kans van slagen heeft, als er in grote lijnen besproken is wat wel en niet oke is. Zo hoeven er geen misverstanden te ontstaan.

Je kunt afspraken maken over hoe om te gaan met conflicten, hoe om te gaan met (grote) uitgaven, wat het betekent om verliefd te worden op anderen (en welke acties hier wel of niet uit volgen). Deze afspraken weerspiegelen ook de kwaliteit van een bewuste relatie zelf. Jullie main agreement zou bijvoorbeeld kunnen zijn:

Onze relatie is een formule voor persoonlijke groei. We zijn toegewijd aan het hoogste potentieel van onze relatie en aan onszelf als individuen.

4. Welke acties ondernemen jullie?

Welke acties c.q. activiteiten ondernemen jullie om het doel, de visie en afspraken tot uitvoering te laten brengen waardoor jullie bewuste relatie zal slagen? Alle drie de punten zijn belangrijk, maar ze doen er niet toe als je geen actie onderneemt. Wat je doet in je relatie telt. Na verloop van tijd zijn het de dagelijkse gewoonten en acties die de gezondheid van uw relatie bepalen en hoe succesvol deze functioneert. Net als de vorige drie stappen, is er hier geen one-size-fits-all. Samen met het doel, de visie en jullie persoonlijke spelregels, zorgt het voor de basis en geeft het belangrijke inzichten over de belangrijkste acties die je moet ondernemen om je relatie te laten bloeien.

| Lees ook: 6 dingen die je leert van een bewuste relatie |

Een bewuste relatie heeft aandacht en tijd nodig. Blijf bij elkaar inchecken of je partner nog content is en of jullie visie op de relatie en liefde nog nageleefd wordt. Maar ga dit ook vooral bij je zelf na. Het gaat er juist om dat jij jouw waarheid spreekt en je partner jou daarin ziet en steunt.

Meer inspiratie ontvangen? Volg mij op Instagram!

Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.