TOP
Real Relating

Wat leer je van een conscious relatie? 6 lessen

Wat leer je van een conscious relatie

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 6 minuten van je tijd in beslag.

Na bijna 25 jaar daten en liefhebben, heb ik talloze levenslessen geleerd. Maar het meeste heb ik geleerd, en leer ik nog steeds, van de bewuste relatie waar ik nu in zit. Hoe toepasselijk; tijdens mijn 40e levensjaar leer ik eindelijk wat echte liefde inhoudt. Namelijk; om te kunnen liefhebben, moet je vooral jezelf liefhebben. Dit en nog meer lessen die je leert van een conscious relatie.

De bewuste relatie als leerschool

Een bewuste relatie bestaat uit 4 pijlers: radicale verantwoordelijkheid, een groei mindset, aanwezig zijn & waardering en tot slot het bewaren van je autonomie. Wanneer je verliefd wordt en beide partijen staan open voor een bewuste relatie, kun je dit aangaan door eerst samen een doel te bepalen. Wat wil je bijvoorbeeld uit die relatie halen? Welke visie delen jullie? Daarnaast maken jullie afspraken met elkaar, een soort raamwerk waarbinnen jullie de liefde laten flowen. Wat kan wel en niet? Is het een monogame of open relatie? Tot slot bespreek je hoe dit zich uit. Welke handelingen vloeien eruit voort. Om op deze manier heel bewust naar je relatie te kijken en met elkaar om te gaan, zorg je ervoor dat je veel kunt leren over jezelf én elkaar.

Wat leer je van een conscious relatie?

Naar aanleiding van mijn eigen ervaringen met een conscious relatie, kan ik 7 lessen met je delen.

Les 1: Je ego is groter dan je denkt

Als je klaar denkt te zijn voor een bewuste relatie, omdat je ‘spiritueel’ bent, een hoog EQ hebt of conscious persoon denkt te zijn, ga je er keihard tegenaan knallen; je ego. En dat is nou net hetgeen waar je niks mee te maken wil hebben in een bewuste relatie. Het doel is juist om het ego te overstijgen, maar dat blijkt lastiger te zijn dan je denkt. Dat begint al met het (h)erkennen van je eigen patronen, want eigenlijk wil je die helemaal niet met je liefje delen. Je bent toch de perfecte partner? Het ligt nooit aan jou. Radicale eerlijkheid, hartstikke leuk hoor, zo lang het je imago maar niet schaadt. Want dan is het ego beledigd.

Juist als je denkt conscious te zijn of bewust te leven, zul je merken dat het ego vaak in de weg zit. Net als het geval is bij de vrije liefde. Bij een open relatie draait het om vertrouwen, overgave en gunnen. Maar tegelijkertijd blijkt dat vaak de grootste uitdaging te zijn, weet ik uit eigen ervaring. Ook wil je het nog zo graag, het ego moet wel meewerken. En dat is soms hard werken, want het ego is niet alleen groter dan je denkt, het ego is ook heel luid aanwezig.

Les 2: Acceptatie is key

Acceptatie en overgave is alles. Op een conscious manier je relatie vormgeven, betekent eerst kritisch naar jezelf kijken. Wat breng jij in de relatie? Wat is jouw aandeel? Acceptatie is een belangrijk onderdeel ervan. Accepteren waar je nu staat binnen je eigen bewustwording- en ontwikkelingsproces. Eerst jezelf en je eigen flaws accepteren, voor je de ander kunt accepteren. Geef je over aan het idee dat je nog een weg te gaan hebt. Juist het accepteren van je bagage en overgave aan het helingsproces maakt het veel makkelijker om jezelf én de ander te omarmen. Waardoor de niet uitdagingen rond deze thema’s ook direct minder zwaarte krijgen. Om van jezelf te houden ondanks je niet geheelde pijn en twijfelachtige karaktertrekjes, daarvoor is volledige acceptatie en overgave nodig. Een groter cadeau kun je jezelf (en dus je partner) niet geven!

Les 3: No escape voor pijn & trauma’s

Groei is een van de pijlers van een conscious relatie, maar om te kunnen groeien als individu én als partners, moet je oude wonden en trauma’s onder ogen komen. Dat is ook weer dat stukje acceptatie. Weten dat het er is, maar dat niet alleen; duik het helingsproces in. Oude pijn blijft immers terugkomen totdat jij je les hebt geleerd. In sommige gevallen blijkt het zelfs om een patroon te gaan dat generaties lang in de familie wordt doorgegeven. Pas als jij ermee aan de slag gaat, zal dit patroon doorbroken worden. Hetzelfde geldt voor minder zware patronen en trauma’s, denk aan hartenzeer van voorgaande relaties welke je nog niet (goed) verwerkt hebt. Bij een conscious relatie kun je bijna niet anders dan dit allemaal onder ogen komen, want hoe ga je anders groei realiseren?

4. Je bent nooit volledig geheeld

En dat is oke! Ook al ben je binnen een conscious partnership heel bewust bezig met persoonlijke ontwikkeling en groei, hoe meer (innerlijk) werk je verricht, hoe meer je voelt dat je er nog niet bent. Je bent nooit volledig geheeld en dat is oke. Niemand is perfect. Jij niet, je partner niet. Leer los te laten en te vertrouwen op jezelf en het universum.

5. Groei is eng

We zeggen allemaal dat we persoonlijke ontwikkeling belangrijk vinden, maar er daadwerkelijk mee bezig zijn is heel wat anders. Want dat betekent uit je comfortzone stappen. Dingen doen die je anders nooit gedaan zou hebben en mensen spreken waar je eigenlijk tegenop kijkt. Zoals coach Tibor, die groeiprogramma’s ontwikkelt voor zzp’ers en mkb’ers, ooit heeft gedeeld op Instagram; om vooruit te komen in het leven moet je met mensen afspreken die dezelfde kernwaardes hebben als jij, of met personen die anders zijn dan jij of met vermogende mensen. Allemaal dingen waar je in eerste instantie misschien de kriebels van krijgt. Want lekker warm in het bekende blijven heeft je voorkeur, dat is je comfortzone. Heerlijk vertrouwd.

Hier ga je ook tegenaan lopen in een conscious relatie. Een van de pijlers is een groei mindset, maar dat moet je wel durven! Jij en je vrienden/vriendinnen hebben ineens geen gespreksstof meer, doordat je je met andere dingen bezighoudt om groei te realiseren. Je ouders tonen geen begrip voor de manier hoe je je relatie vormgeeft, dat kan ook vervelende situaties opleveren. Of andersom; doordat je groeit in bewustzijn en dus je frequentie verhoogt, trek je plotseling andere mensen aan. Personen waar je misschien een beetje tegenop kijkt. Durf je uit je comfortzone te stappen en te kiezen voor groei & abundance?

6. Communiceren moet je leren

Moet je leren? Ja, want vanuit radicale eerlijkheid communiceren is heel wat anders dan ‘gewoon’ leren communiceren. Wanneer je kiest voor een bewuste relatie, kies je er indirect voor om meer en vaker met elkaar af te stemmen. Dus communiceren moet je leren in dit geval. Binnen een bewuste relatie communiceren vergt ook andere kaders namelijk. Denk nog maar eens terug aan de pijlers van een conscious relatie; radicale eerlijkheid is er een van.

Ook kun je vanuit oude patronen of copingsmechanismen heel anders communiceren dan je liefje. Een voorbeeld: iemand met bindingsangst is iemand die vaak afstoot, gevoelens uit de weg gaat en gesprekken over emoties en verwachtingen dus ook liever niet deelt. Terwijl iemand met verlatingsangst juist vaker het gesprek wil aangaan, die persoon heeft namelijk meer dan gemiddeld behoefte aan bevestiging en verbinding. Gek genoeg trekken die twee elkaar juist vaak aan. Hoe ga je dan met elkaar in gesprek?

Je kunt er met elkaar voor kiezen om richtlijnen op te stellen waarbinnen je communiceert. Dat klinkt natuurlijk heel zakelijk en officieel, maar denk aan vaste momenten waarop je met elkaar terugblikt. Dat kan jullie vaste datenight zijn, of een avond waarop jullie lekker gaan kokkerellen samen. Ook kun je afspreken om altijd eerst met iets positiefs te beginnen, in plaats van direct kritiek te uiten. Bij mijn vorige werkgever leerden we onderling te communiceren via het SBI model: situation, behaviour, impact. Zakelijk ja, maar wel effectief. Kies iets dat bij jullie past en waar jullie je allebei goed bij voelen.

Meer lezen over conscious relaties? Volg mij op Instagram!

Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.