TOP
Wild Wisdom

Plantmedicijnen als relatietherapie; cacao-truffel ceremonie

Begeleide cacao-truffel ceremonie

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 6 minuten van je tijd in beslag.

Afgelopen zomer heb ik een blog geschreven over ons voorgenomen experiment: kunnen plantmedicijnen als alternatieve therapie ingezet worden om meer verbinding te creëren tussen koppels? Dat mijn partner en ik sterk verbonden zijn is een feit. Maar door samen de diepere lagen op te zoeken, oude wonden individueel en als team te helen en af te reizen naar hogere dimensies, willen we onze band nog meer versterken. Welke uitwerking de verschillende plantmedicijnen op ons hebben, lees je in deze reeks artikelen. Dit keer een begeleide cacao-truffel ceremonie in Drenthe.

Aarden in Drentse bossen

Na het plaatsen van mijn blogartikel over ons experiment, kreeg ik bericht van Twan & Nienke. Of we bij hen een begeleide cacao-truffel ceremonie wilden ervaren. Natuurlijk wilden we dat! Daarom reisden we twee weken geleden naar hun idyllische boshuisje in Drenthe. Weg uit de drukke stad, aarden in de rustgevende Drentse bossen.

Bij aankomst werden we door Twan en Nienke welkom geheten in hun heerlijke huis. We nestelden ons op de bank tussen de katten en naast de openhaard. Er was meteen een klik, wat een fijne mensen! Twan organiseert onder andere zweethutceremonies, coacht hulpbehoevende jongeren en bied (wandel)coachtrajecten aan voor jongeren en volwassenen. Nienke is onder andere coach multidimensionaliteit. Ze werkt met access bars, doet soundhealing, Soul Photography Journeys en ze organiseert vrouwencirkels. Maar samen hebben ze zich toegelegd op het faciliteren van plantmedicijn reizen. En dus kun je bij hen terecht voor truffel-cacao reizen, maar ook voor ayahuasca ceremonies, zowel individueel als in groepsverband.

| Lees ook: Kunnen plantmedicijnen als relatietherapie dienen? We gaan het experiment aan! |

Professionele begeleiding

Twan & Nienke pakken het professioneel aan. Een week voorafgaand aan de ceremonie hebben we een intakeformulier ontvangen met vragen over eventuele psychische en fysieke klachten. Daarnaast wilden ze inzicht in eerder opgedane ervaringen, met zowel synthetische gemoedsversterkers als drugs, versus organische middelen als plantmedicijnen. Ook werd ons gevraagd naar onze intenties; waarom gingen we deze ervaring aan? Wat wilden er eruit halen? Hoopten we op specifieke inzichten? Deze voorbereiding gaf ons een veilig gevoel. Maar ook tijdens de reis zelf is het prettig als er begeleiding is van ervaren healers zoals Twan & Nienke.

Inzichtplanten

Twan en Nienke hebben een ander woord voor plantmedicijnen, namelijk inzichtplanten. Vandaar dat ze ons ook vroegen naar eventuele inzichten. Nienke:

“Wij geloven dat de mensheid meer inzichten nodig heeft – vooral in zichzelf. Daar is ruimte voor heling. Werkelijk gaan ontdekken wie je in de kern bent. Daar kunnen inzichtplanten bij helpen.”

Cacao als hartopener

Twan en Nienke werken met de beste leveranciers, zo is de cacao afkomstig van Pure Kakaw. Erik en Leonie zijn de eigenaren van Pure Kakaw en hebben zelf door Zuid-Amerika gereisd om de beste cacao te vinden. De cacao die wij gedronken hebben komt uit Peru. De cacaobomen daar worden geplant binnen een agroforestry-systeem om de biodiversiteit van de natuur te ondersteunen. Dit zorgt voor een gezonde manier van landbouw waarbij geen pesticiden nodig zijn vanwege een natuurlijke bescherming van een divers ecosysteem.

De waarden van Pure Krakaw zijn:

  • Breng traditionele cacaodranken terug naar het dagelijks leven
  • Ondersteuning van agroforestry landbouw, ecologie en biodiversiteit
  • Creëer transparantie en eerlijkheid in de supply chain
  • Een brug vormen tussen spiritualiteit en wetenschap voor gezond leven

Ook voor de truffels werken Twan & Nienke met een vaste leverancier.

Begeleide cacao-truffel ceremonie

Ook de ceremonie zelf is goed voorbereid. Aan alles is gedacht. Er zijn matrasjes om op te liggen, warme wollen dekens en fijne muziek om ons hart chakra te openen. De cacao draagt hier ook aan bij natuurlijk. Na even gekletst te hebben, is het zo ver. We krijgen heerlijke warme cacao en knabbelen daarna de truffels op. Elke reis is anders en de wensen of behoeften van de ‘psychonauten’ natuurlijk ook. Zo vinden wij het fijn om nog een tijd met elkaar te praten in plaats van op het matras te gaan liggen wachten tot er iets gebeurt. Gelukkig krijgen we deze ruimte en kunnen we dus gewoon lekker onszelf zijn.

Na verloop van tijd krijgen we toch de behoefte om lekker te gaan liggen. Mijn partner stijgt op en wordt meegenomen in een psychedelische trip vol kleuren, vormen en inzichten. Bij mij gebeurt er in eerste instantie nog niet zoveel. Ik lig te wachten tot er ‘iets’ gebeurt. Maar het duurt en het duurt. Ik heb dit eerder gehad, meestal is het een kwestie van loslaten. De ene keer gaat dat gemakkelijker dan de andere.

Weeën?

Ik lag er zeker niet ongemakkelijk, maar ik was toch blij toen mijn partner vroeg of ik bij hem wilde liggen. Dus ik kroop snel op zijn matrasje tegen hem aan. En toen gebeurde het. Mijn onderrug, bekken en baarmoeder begonnen samen te trekken. Golven van contractie wisselen elkaar af en ik voel de pijn. Er komen tranen. Ik ken dit bedenk ik mij ineens. Het voelt als weeën. Hoe dan?

Het komt en gaat en ik kan het niet tegenhouden. De tranen blijven ook maar lopen. Ondanks de pijn voelt het fijn om los te laten. Ik voel me gedragen en gesteund door mijn partner, die mij vasthoudt, lieve woorden influistert en Nienke die dichtbij mij is gaan zitten. Ik moet hier doorheen. Loslaten is een thema voor mij, dus dat de truffels deze uitwerking op mij hebben verbaast mij niet.

Plantmedicijnen als relatietherapie

Deze cacao-truffel ceremonie is onderdeel van ons experiment om te kijken wat plantmedicijnen qua verbinding voor ons kunnen doen. Mijn partner en ik zijn al enorm verbonden, maar met deze inzichtplanten zoals Twan en Nienke ze zo mooi noemen, hopen we meer lagen af te pellen en op zielsniveau nog meer met elkaar te connecten. Maar met dit soort natuurlijke middelen weet je natuurlijk nooit welke uitwerking het heeft. De ‘weeën’ zoals hier beschreven, heb ik als verrassend, vreemd, pijnlijk en bevrijdend tegelijkertijd ervaren. Maar het allerbelangrijkste; verbindend. Omdat ik een unieke ervaring met mijn geliefde heb mogen delen. Een ervaring waarbij ik letterlijk pijn heb mogen loslaten. Pijn die ik uit de vrouwenlijn van mijn familie nog meedroeg. Iets waar ik veel met mijn partner over praat.

Na de ‘weeën’ hebben we nog uren in elkaar verstrengeld gelegen. Gelachen, gehuild. Gekust en geknuffeld. Kwetsbaar, maar tegelijkertijd krachtig. Omdat we zoiets moois met elkaar meegemaakt hebben. Door dit soort ervaringen ontstaan er wonderlijke gesprekken, heldere inzichten en hele intieme momenten. Een quote van mijn partner:

Het is een cadeautje om te mogen verbinden in oude pijn en samen te kunnen voelen waar deze wordt vastgehouden. Je voelt de rust bij elkaar en door de lading te delen voelt het veilig om dieper te helen. Het was weer dankbaar verder landinwaarts met een vertrouwde reisgids.

Zelf een begeleide cacao-truffel ceremonie boeken

Wil jij ook een magische cacao-truffel ceremonie ervaren, maar onder begeleiding? Boek dan bij Twan en Nienke een individuele sessie of haak aan bij een van hun groepsceremonies. Wanneer je een individuele sessie boekt, kun je deze eenmalige kortingscode gebruiken, waarmee je € 25,- korting ontvangt tot en met 31 december 2021: #Tessa2021. Hoe je een sessie met hen kunt boeken? Neem hier met Twan contact op en vul het contactformulier in. En met Nienke contact opnemen via het formulier op haar profiel kan natuurlijk ook!

Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.