TOP
Wild Wisdom

Stembevrijding als Pleasure Portal: opgewonden raken van je stem

Stembevrijding sensualiteit seksualiteit

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 6 minuten van je tijd in beslag.

Pleasure’. Wat een lekker woord. Ik kan er geen woord in het Nederlands voor vinden die
het goed vertaalt, dus ik blijf even bij de Engelse versie. Het boeit me mateloos en ik ontdek steeds meer manieren om Pleasure te ervaren. Stemgeluid bijvoorbeeld. Je stem gebruiken om opgewonden te raken. Hoe dat precies werkt? Lees snel verder, want in dit artikel leer je alles over stembevrijding om sensualiteit te ervaren.

Het begon voor mij met opwinding en met het seksueel ontdekken met vriendinnetjes toen ik jonger was. We deden dan ‘doen, durven, of de waarheid’ en oefenden met tongzoenen. We gaven elkaar tips: ‘iets minder tong’, of ‘doe es iets langzamer?’ En we gingen ook verder, als er alcohol in het spel was.

Nieuwsgierige tiener

Vanaf mijn vijftiende ging het ontdekken verder, nu met mijn vriendje. Ik vond het van begin af aan geweldig, het ontdekken. Retespannend, woest opwindend en ontzettend leuk. Er was zoveel te beleven! ‘Spuiten en Slikken‘ was toen mijn bron van inspiratie. Ze praatten in dit programma heel open over allerlei vormen van seks en brachten me steeds op nieuwe ideeën. Het was fijn, veilig en speels.

Tantra avonturen

Voor mij was mijn genot vooral verbonden aan de ervaring met een ander, doordat hij me aanraakte of als we seks hadden. Ik had wel wat speeltjes, maar had niet zo heel vaak soloseks. Zonder speeltje wist ik me niet zo goed raad met mijn lijf. Toen ik tantra ontdekte, ik was toen begin twintig, ontdekte ik ineens dat er nog meer manieren waren om pleasure te ervaren. Ik leerde ademhalingstechnieken die mij helemaal ‘aan’ konden zetten. Deze deed ik helemaal alleen, er was geen partner voor nodig. Dit was voor mij een eye-opener, ik ontdekte dat je ook genot en opwinding kon ervaren zonder dat iemand mij aanraakte!

Ook ervaarde ik dat pleasure niet alleen komt in de vorm van woeste geilheid waarbij je helemaal in de fik staat en NU METEEN seks wil, maar ook in veel subtielere vormen. Via tantra ging ik die subtiele heerlijke golfjes genot steeds beter herkennen. Als je er niet op let, neem je ze niet waar. Het is dus even oefenen met het sturen van je aandacht voor je het kunt voelen. Maar sindsdien ben ik gefascineerd door pleasure en de verschillende manieren om jezelf in een staat van genot te brengen. En ik blijf maar nieuwe dingen ontdekken!

| Lees ook: Feiten & Fabels over een tantra training voor beginners |

Sensuele dans

Op dit moment fascineert de combinatie tussen sensuele dans en klank me mateloos. Ik had al gemerkt dat vrouwen sneller ontspannen tijdens de warming-up van mijn danslessen als we ook klank gebruiken. Er is soms eerst even dat awkward moment als we beginnen met klinken, maar dit vervaagt bij de meesten na een minuutje. Ik heb zelf gemerkt dat als ik tien minuten lang langzaam beweeg, terwijl ik op iedere uitademing klank uit mijn mond laat rollen, ik echt in een diepe sensuele trance zak.

Ik zit dan met mijn benen gekruist op mijn yogamat en maak langzame cirkels met mijn bovenlijf, terwijl ik op iedere uitademing klank maak. Ik laat gewoon geluid mijn mond uitrollen tot het einde van mijn adem. Het klinkt simpel, maar na tien minuten voel ik me compleet anders dan daarvoor; diep ontspannen, aanwezig in mijn lijf en mijn sensualiteit is wakker. Dat het ontspannend werkt én tegelijkertijd je sensualiteit aanwakkert is logisch, want je keel en je cervix zijn rechtstreeks verbonden door een zenuw, de ‘Nervus Vagus’. Ook wel de relax-zenuw genoemd. Je kunt dus met je stem je cervix en indirect je vulva beïnvloeden.

De link tussen je stem & vulva

Het bijzondere is; je stembanden en je vulva lijken qua uiterlijk ook sterk op elkaar. In deze illustratie van Luisa Alexandre zie je de gelijkenis:

Als je stembanden trillen doordat je geluid maakt, ontspannen de spieren in je cervix en vulva. Lage en ‘hmmmm’ geluiden werken meer ontspannend dan hoge geluiden als ‘Ieeeee!’ en ‘Aaaaa!’ Daarom zijn die lage klanken ook heel goed tijdens een bevalling, want je vagina zal meer ontspannen waardoor de baby makkelijker naar buiten komt. En het mooie is; je kunt seksuele energie heel gemakkelijk door je hele lijf verspreiden door klank te maken! Dit is omdat de vibraties van je stem je seksuele energieflow activeren. Als de seksuele energie door je lichaam verspreidt, wordt deze subtieler en zul je andere sensaties ervaren. Zo kun je in zo’n fijne ontspannen staat van genot raken. Hoe meer je jezelf toestaat om geluid te maken, hoe meer pleasure je zult ervaren. Je kunt zelfs angst, schaamte en schuld rond seksualiteit verminderen door klank toe te passen.

| Lees ook: Dit is waarom je baarmoeder & keel met elkaar verbonden zijn |

Stembevrijding om ontspannen staat van genot te ervaren

Wanneer je dus je stem gebruikt, ontspant het bekkengebied en je vagina daarmee ook. Heb je seks of voel je je opgewonden, dan opent je keel vaak al automatisch en kunnen er allerlei oergeluiden (gekreun) uit je mond komen. Wat ik nu zo fascinerend vind; je kunt via je stem jezelf ‘aan’ zetten en heerlijke sensaties ervaren! Probeer het zelf maar eens, als je een tijdje kreunt, uit het niets – fake it till you make it! – , zul je merken dat er al snel opwinding komt. Je kunt jezelf dus in een heerlijke ontspannen staat van genot brengen, door je stem te gebruiken.

Die ontspannen staat van genot vind ik zelf ontzettend fijn en heel boeiend. Het is echt anders dan de opgewonden staat van genot die je voorbij ziet komen in pornofilms. Dan zijn de bewegingen en ademhaling sneller, er is meer spanning, meer adrenaline. Dat kan natuurlijk heel lekker zijn, maar het is vaak een tijdelijke staat van genot. Ik vind het heerlijk om er juist een tijd lang in te baden, bijna meditatief. Het ontspant mijn hele systeem en voedt mij diep. Hoe meer ik hiermee oefen en train, hoe meer verschillende manieren ik ontdek om in die subtiele ontspannen pleasure staat te komen.

Stembevrijdingoefening om thuis te proberen

Omdat sensuele dans & klank mij zoveel heeft gebracht, deel ik graag een oefening om thuis te proberen. Hoe start je? Zoek een plekje waar je ongestoord vijf minuten alleen kan zijn en geluid kan maken. Zet dit nummer op: Tabla Breath van Benjy Wertheimer en John de Kadt. Zorg dat je comfortabel zit, op een schapenvachtje of een yogamat, op je billen met je benen gekruisd voor je. Trek dan even het vlees van je billen naar achteren, zodat je nog meer in ontspanning kunt zitten.

Begin met hele langzame grote cirkels maken met je bovenlijf. Als je naar voren komt met je borst til je je kin iets op, en breng je je schouderbladen bij elkaar. Dan beweeg je je bovenlijf via rechts naar achteren, waar je aan je knieën hangt met je handen en je rug helemaal rond maakt, kin richting je borst. Dan beweeg je je lijf weer via links naar voren. Probeer heel traag te bewegen. Op iedere uitademing laat je dan klank naar buiten rollen, het maakt niet uit wat voor klank. Je kijkt gewoon wat er uit komt. Doe dit het hele nummer en voel eens hoe het daarna met je gaat!

| Lees ook: Wat is sensual alignment en wat doet het voor je? |

Sensual Dance + Orgasmic Sound ~ One Day Retreat

Als je dit zelf wil ervaren, of begeleid wil worden, kun je 8 mei meedoen met mijn Sensual Dance + Orgasmic Sound ~ One Day Retreat. Het programma kun je hier lezen. Er is nog maar één plekje beschikbaar!

Over mij

Ik ben Mila de Bos en ik geef met veel passie en enthousiasme sensuele dans cursussen, workshops en retreats aan vrouwen. Ik ontdekte namelijk dat Sensuele Dans een krachtige manier is om je zelfverzekerder en krachtiger te voelen en je meer thuis te voelen in je lijf.  Beweging, klank en bewuste aanraking is waar ik mee werk, daarnaast beschrijven mensen mijn vibe als speels en aanstekelijk. Ik werk voornamelijk in Amsterdam, Den Haag en Hilversum.

Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.