TOP
Wild Wisdom

Tantra training voor beginners: 9 feiten & fabels

Tantra training voor beginners

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 5 minuten van je tijd in beslag.

In vier weken zouden we meegenomen worden in de wondere wereld van tantra. Witte kleding moesten we dragen. Een beha was ten strengste verboden. Parfum zou de energetische verbinding blokkeren en ook sieraden zouden voor een belemmering kunnen zorgen. Of dit echt waar is…? De feiten en fabels over tantra training voor beginners deel ik met je in dit blogartikel.

Tantra training voor beginners

Toen we onze omgeving vertelden dat we een tantra training zouden doen, zagen we her en der wat wenkbrauwen fronsen. “Daar wordt alleen maar gevoosd” hoor ik mijn moeder nog zeggen. En een vriendin noemt onze training een “spirituele hipster orgie”. Ik moet er om lachen en het maakt mij alleen maar nieuwsgieriger, want ik weet eerlijk gezegd ook niet wat ik kan verwachten. Precies dat is de reden dat ik dit blogartikel met fabels en feiten over tantra trainingen met je wil delen. Ik had zo’n artikel namelijk graag zelf willen lezen, het had voor ons de beslissing om wel of niet te boeken een stuk gemakkelijker gemaakt.

1. Bij een tantra training draait het om seks

Laat ik meteen met de belangrijkste stelling beginnen, want dit is toch waar de meeste mensen aan denken als ik ze vertel dat we een tantra training gevolgd hebben. Ik kan je geruststellen, want het antwoord is nee. Nee, we hebben geen seks gehad tijdens onze tantra training voor beginners. Niet met elkaar, ook niet met anderen. Dit is dus een fabeltje!

2. Een tantra training onderga je naakt

Ik kan je wederom geruststellen, want ook dit is gelukkig een fabeltje. Maar let op! Iedere aanbieder en teacher volgt natuurlijk zijn of haar eigen pad. Hij of zij kan ervoor kiezen om bepaalde oefeningen en technieken door jou (deels) naakt te laten uitvoeren. Uiteraard mag je dit weigeren. Als er ook maar enigszins gestuurd wordt op naakt en/of seksuele handelingen, dan zit je verkeerd.

3. Bij een tantra training ligt de focus op je lichaam

Feit! Tantra is de ultieme manier om contact te maken met je lichaam, want net als bij yoga gaat het bij tantra over fysiek en spiritueel bewustzijn. Wanneer je tantra leert en beoefent, stem je af op jouw en je partners lichaam. Wat voelt fijn en wat niet? Welke aanraking transformeert tot energie? Je leert beter op de wensen en behoeften van je lichaam te letten. Bovendien stromen de energieën die je tijdens tantrische seks kanaliseert door je lichaam en kunnen ze je orgasme versterken, al is dit niet per se het doel ervan.

4. Alles wat met tantra te maken heeft is zweverig

Tja, wat is zweverig? Wat voor mij misschien niet zweverig is, is dat voor een ander wel. Tantra gaat over verbinding, energie (uitwisseling) en een diepere laag van intimiteit. Voor mij zijn dat hele wezenlijke zaken en daarom zeker niet zweverig. Wat mij betreft dus een fabel. Maar als je wierook en klankschalen al zweverig vindt…dan is een tantra training misschien niets voor jou.

5. Een tantra training is intiem

Dit is een feit, alhoewel je dit op meerdere lagen kunt interpreteren. Bij tantra draait het om energie uitwisseling. De energie tussen jou en je partner. Dat is een andere vorm van intimiteit dan we gewend zijn. Los daarvan raak je elkaar aan, soms op ontblote lichaamsdelen. Dat is de westerse intimiteit die we gewend zijn. Dus ja, een tantra training is intiem. Vooral omdat je in de meeste gevallen ook nog eens losse kleding draagt van soepele, dunne stoffen. En geen beha inderdaad of sieraden inderdaad!

6. Tantra staat in het teken van het creëren van een hogere staat van bewustzijn

Een feit. Waar veel mensen denken dat het bij tantra om seks gaat, is dit waar het werkelijk om gaat. Het ontwikkelen van een hogere staat van lichaamsbewustzijn. Seks en intimiteit zijn slechts een onderdeel ervan. Je werkt met je eigen subtiele energie om een diepe, harmonieuze band met jezelf en je partner te creëren. Wanneer jij en je partner tantra beoefenen, leren jullie fysiek, geestelijk en spiritueel in samenhang te zijn. In de praktijk gaat tantra over verlichting: het draait om het overstijgen van zowel seksuele als spirituele energie, door diepe, meditatieve en intieme seks te ervaren.

7. Een tantra bijeenkomst is net een sekte

Wierook, klankschalen, zweverige muziek, kussens op de grond, mensen die over elkaar heen rollen….Zo lijkt het net een sekte ja. Probeer niet teveel bezig te zijn met de omgeving of aankleding. Concentreer je op de inhoud. Bij een tantra training leer je technieken die jou helpen meer met jezelf, je lichaam en je partner te verbinden. Hier is niks sektarisch aan. Een fabel dus.

8. Een tantra training kun je niet alleen doen

Gelukkig ook een fabel! Ik heb de tantra training samen met mijn partner gevolgd, maar er waren ook singles aanwezig. Het kan voorkomen dat je tijdens de training aan iemand gekoppeld wordt, omdat je de meeste oefeningen wel samen doet. Maar je kunt je prima in je eentje voor een tantra training opgeven.

9. Tantra verbetert je seksleven

Feit! Het is niet een doel op zich, maar het draagt zeker bij aan een beter, maar vooral bewuster, seksleven.

Thuis tantra ontdekken

Vind je het nog te spannend om meteen aan een tantracursus deel te nemen? Ik ben dit platform gestart om jou bewust te laten worden van je eigen wensen en behoeften op relatiegebied. Zelfstudie hoort daar ook bij. Daarom kan ik je dit boek aanraden. Jan en Caroline, de auteurs van dit boek, zijn in Nederland bekende tantratrainers. Zij leven de tantrische liefde in hun eigen relatie en zijn een inspirerend voorbeeld in hun trainingen en (relatie)therapie. Wil je tantra in je eigen vertrouwde omgeving ontdekken, dan is dit boek een perfect startpunt.

Blog voor Cycle

Ik heb een uitgebreider variant op dit artikel geschreven voor Cycle. Cycle is een community waar open minded wordt gepraat over alle aspecten van het vrouwelijk lichaam. Van de menstruatie tot de menopauze: Cycle helpt je om body & mind en seksualiteit beter te leren kennen. Je leest het uitgebreide artikel over tantra training voor beginners hier: Tantra, de feiten en fabels • Cycle

Tessa van den Broek

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.