TOP
Mind Matters

Wat is jouw love language? 5 soorten liefdestalen + test

Wat is jouw love language?

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 4 minuten van je tijd in beslag.

Wist je dat er maar liefst 5 soorten ‘liefdestalen’ zijn? We tonen onze liefde aan een partner allemaal op een andere manier. Toch kan de wijze waarop geclusterd worden in 5 love languages. Wat is jouw love language? De 5 soorten liefdestalen leg ik in dit blogartikel aan je uit.

Er zijn 5 soorten liefdestalen en onbewust hebben we een voorkeur voor een van deze vijf. Deze voorkeur is ontstaan op basis van eerdere ervaringen op relatiegebied en patronen die je hebt overgenomen uit je familie of die ontstaan zijn tijdens je jeugd. Iedereen heeft een taal of vorm hoe je liefde uit. Dit geldt voor liefde in een relatie, in vriendschappen of met familie. Het is belangrijk om te weten wat jouw eigen liefdestaal is, evenals die van je partner, zodat er begrip is en conflicten sneller opgelost kunnen worden.

De vijf talen van de liefde

Het concept van de 5 love languages is ontwikkeld door Gary Chapman, Ph.D. In zijn book De vijf talen van de liefde legt hij in detail uit wat de vijf unieke liefdestalen zijn hoe je jouw liefde toont, communiceert en ontvangt. Deze love languages baseert hij op zijn gesprekken en ervaringen als relatietherapeut door de jaren heen.

De vijf talen zijn: woorden van bevestiging, samenzijn, cadeaus, lichamelijke aanraking en hulpvaardigheid. Vaak heb je een voorkeur voor een van deze love languages en is er een tweede (soms ook derde) die in bepaalde situaties naar boven komt. Het is belangrijk om te ontdekken wat jouw eigen taal is en die van je partner (of vrienden en familie), omdat niet iedereen liefde geeft en ontvangt op dezelfde manier. Dit kan voor gekibbel en onbegrip zorgen. Je begrijpt elkaar beter en hebt meer geduld voor elkaar, als je weet op welke manier je partner liefde ontvangt en communiceert.

| Lees ook: Authentic relating is een bewuste manier van communiceren tussen partners, maar hoe pas je het toe? |

Wat is jouw love language?

Er zijn dus 5 soorten liefdestalen, spreek jij dezelfde als je partner? Of andersom; spreekt je partner die van jou? Toch wel fijn als je partner weet dat jij regelmatig bevestiging nodig hebt, of genegenheid in de vorm van kleine cadeautjes. Lichamelijke aanraking heb je misschien nodig om happy te zijn, als je partner dit weet kan hij of zij erop inspelen.

Love language 1: woorden van bevestiging

Ik start maar meteen met mijn eigen liefdestaal; ik heb woorden van bevestiging nodig. Dat durf ik eerlijk toe te geven. Ik hecht waarde aan (uit)gesproken erkenning en genegenheid, omdat je naar mijn mening bewust deze uitspraken doet. In een ruzie of tijdens een conflict, zul je misschien wel eens ondoordacht dingen roepen die je niet meent. Maar wanneer je je waardering of liefde voor een partner uitspreekt, is dit een bewust moment van verbinding. Hieronder vallen bijvoorbeeld complimenten, woorden van waardering en bemoedigende woorden in het dagelijks leven.

Love language 2: samenzijn

Als je partner van quality time een prioriteit maakt, voel jij je het meest geliefd. Je hebt veel tijd en aandacht nodig in de vorm van tijd samen doorbrengen. Wanneer jullie veel samen zijn, voel jij je gehoord en gezien.

Love language 3: cadeaus

Misschien wel de meest makkelijke liefdestaal: cadeaus geven. Het is immers veel makkelijker om gewoon even naar de winkel te rennen en iets te kopen, dan een paar uur van je tijd vrijmaken of je kwetsbaar op te stellen en je partner de liefde te verklaren. Wanneer dit jouw liefdestaal is, voel je je dus gewaardeerd op het moment dat je geliefde je cadeaus geeft.

| Lees ook: Waarom blijven patronen in je liefdeshalen zich herhalen? |

Love language 4: lichamelijke aanraking

Voor mij ook een belangrijke; physical touch. Lichamelijke aanraking en intimiteit zijn voor jou de ultieme manier om te verbinden. Over het algemeen doe je dit meestal ook alleen met je partner. Handen vasthouden, knuffelen, seks; deze mate van intimiteit is voor jou een bevestiging van liefde.

Love language 5: hulpvaardigheid

Echte liefde is voor jou een partner die dingen voor je uit handen neemt. Je voelt je geliefd als je partner voor jou de was doet, de kinderen naar sportclubjes brengt en boodschappen meeneemt na werk. Het lijkt misschien oppervlakkig, maar eigenlijk zegt het heel veel over je partner. Hij of zij neemt namelijk de moeite om zich in jou te verplaatsen. Wat heb jij nodig? Hoe kan hij of zij jou ontlasten en van hulp zijn? Een hele mooie manier om je liefde te uiten!

Meer leren over liefdestalen?

Het kan enorm helpen om meer te leren over jouw eigen love language. Het (h)erkennen van jouw liefdestaal maakt het makkelijker om je behoeftes en wensen uit te spreken. Dat geldt voor jou, maar ook voor je partner. Je leert elkaar begrijpen, accepteren en tegelijkertijd waarderen. Het boek De vijf talen van de liefde van Gary Chapman licht alle love languages in het Nederlands toe en is echt een aanrader!

Wat is jouw love language? Doe de gratis test

Wil jij weten welke liefdestaal je spreekt? Doe hier de gratis liefdestalen test!

Wat is jouw liefdestaal? Laat het weten in een reactie onder dit bericht!

Tessa van den Broek

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.