TOP
Wild Wisdom

Wat is Womb Wisdom en hoe zorgt het voor verbinding?

Wat is Womb Wisdom

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 7 minuten van je tijd in beslag.

Womb Wisdom. Instagram staat er vol mee en de ene na de andere Womb Wisdom workshop wordt georganiseerd. Maar wat is Womb Wisdom nou eigenlijk en wat kan het voor je betekenen? Welke kracht huist er in je baarmoeder en hoe zorgt het voor verbinding met jezelf én je partner? In dit artikel leer je alles over het begrip Womb Wisdom.

Wat is Womb Wisdom?

Womb Wisdom stelt vrouwen in staat te luisteren naar de intuïtieve stem van de baarmoeder. Wanneer de diepe wijsheid die huist in de meest feminiene zone van het vrouwelijk wezen wordt ontgrendeld, ontketent dit een enorm krachtige creatieve energie. De omarming van de baarmoeder wijsheid, is een verdieping op het vrouwelijke aspect van sensual alignment. Het gaat in dit proces om het bewust (her)verbinden met je baarmoeder. Door het terugzakken in de vrouwelijke kern, kan ook de verbinding met het informatieveld van moeder aarde versterkt worden. Vanuit dit basissignaal komt de oerwijsheid en creatieve energie tot je.

Sensual alignment geeft een praktische bedding voor het contact leggen met baarmoeder wijsheid. Je kunt er praktisch uiting aan geven door middel van bijvoorbeeld (kundalini) yoga, lichaamsgerichte meditaties en diverse tantrische oefeningen. Door specifieke vormen van lichaamswerk leer je jezelf terug in alignment te brengen waardoor de levensenergie weer gaat stromen. Zo is er ruimte voor transformatie. Womb Wisdom gaat echter dieper dan alleen sensual alignment. Zoals de naam zegt, ga je gericht verbinden en werken met het energieveld van de baarmoeder. De wijsheid van de womb kan zowel kracht en potentie als blokkades en uitdagingen prijsgeven. Ook het zogenaamd schaduwwerk is daarom een essentieel onderdeel van het verbindingsproces. Binnen inheemse volkeren maken diepe verbindingsprocessen inclusief alle donkere en lichte aspecten, onderdeel uit van culturele traditie en de levensloop van de vrouw.

Samenvattend gaat Womb Wisdom eigenlijk over drie dingen:

 1. De intuïtieve stem
 2. Verbinding met vrouwelijke oerenergie
 3. Creatiekracht

| Lees ook: Wat is sensual alignment en wat doet het voor je? |

De intuïtieve stem van de baarmoeder

In een lange lijn van heilige tradities uit het oude India, Tibet, Egypte, het Gnostische Christendom en het Jodendom, stelt de ‘baarmoederwijsheid’ vrouwen in staat zich bewust te worden van en te communiceren met de innerlijke intuïtieve stem. Een energetisch klankbord dat naast de ondersteuning en communicatie tijdens bijvoorbeeld de zwangerschap en menstruatiecyclus, een onuitputtelijke bron van creativiteit vormt. Een creatiekracht die iets in beweging kan zetten dat verder gaat dan de geboorte van nieuw leven. Womb Wisdom creëert spirituele groei en transformatie, niet alleen voor jezelf maar indirect ook voor je (mannelijke) partners.

Inheemse tradities

Vrouwen in inheemse volkeren wisten dat de baarmoeder de grootste kracht herbergt die een vrouw bezit: de kracht om op alle niveaus te creëren. De creatieve kracht binnen het fysieke geboorteproces in de baarmoeder, kan ook worden gebruikt in de spreekwoordelijke geboorte van projecten, carrières, persoonlijke genezing, spiritualiteit en relaties. Omdat de baarmoeder echter de energetische afdruk van iedere intieme ontmoeting opslaat – liefdevol of niet – wordt de creatieve stem van de baarmoeder vaak onderbewust gedempt. De afwezigheid van de creatieve, wijze baarmoeder energie, heeft sterke invloed op de emotionele, mentale en spirituele gezondheid van vrouwen en hun relaties.

Womb Wisdom om te verbinden met je authentieke zelf

De baarmoeder is misschien wel het meest heilige deel van je wezen. Besef je dat jij de eigenaar, heerser en voeder bent van deze powerzone? Alleen jij voelt of je openstaat voor haar creatiekracht en haar potentieel in alle volledigheid benut. Op het moment dat je haar respecteert, eert en met haar verbindt, zal dit een enorm positieve impact hebben op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Daarnaast zul je zowel jouw eigen menstruatiecyclus als ook seksualiteit in relatie tot een partner ander heel anders kunnen gaan ervaren.

Persoonlijk heb ik nooit bewust misbruik of fysieke problematiek ervaren in dit gebied. Maar zoals vele vrouwen heb ook ik mijn baarmoeder door de jaren heen onderworpen aan verschillende gradaties van onwetendheid, controle en wantrouwen. Sinds ik echter mijn baarmoeder beter begrijp, ik meer naar mijn cyclus leef en opensta voor de kracht die er huist, heb ik al zoveel voordelen ervaren:

 • Minder PMS-klachten en vermoeidheid tijdens mijn menstruatie, omdat ik op dat moment toegeef aan dat wat mijn lichaam nodig heeft
 • Het beter benutten van mijn creatieve skills tijdens mijn folliculaire fase
 • Meer in verbinding met mijn sensualiteit & seksualiteit
 • Minder blokkades om mijn authentieke zelf te zijn en mezelf uit te spreken, omdat baarmoeder en keel met elkaar verbonden zijn

Of we nou luisteren of niet, je lichaam vertelt je altijd hoe laat het is. De pijntjes en ongemakken die we gewend zijn weg te wuiven, ontstaan simpelweg niet zomaar en zijn altijd een signaal. Je lichaam is een directe boodschapper van je onderbewustzijn en brengt aan de oppervlakte, waar behoefte is aan heling. Omdat je baarmoeder in wezen de kern is van jouw vrouw zijn, sta je in constante verbinding en geeft ze je, mits je daar voor openstaat, dan ook altijd bruikbare informatie door. Het verbinden met je baarmoeder, geeft je een basis om daadwerkelijk een diepere band met je zelf te leggen. Dit levert hoe dan ook vruchten op in alle soorten en maten.

| Lees ook: De krachtige verbinding tussen de baarmoeder en keel |

Womb Wisdom om te verbinden met je partner

Je relatie(s) zijn een reflectie van je innerlijke wereld. Als jij jezelf met respect behandelt, zullen partners dit ook doen. Als jij in verbinding bent met jezelf, sta je ook open om te verbinden met een ander. Het tappen uit de baarmoeder bron, stelt je in staat om zoals gezegd, op een nóg dieper level te verbinden met je authentieke zelf. Deze zelfbewustwording, heeft naast zelfgroei uiteraard ook impact op de interactie met een liefdespartner.

Dan nog iets heel praktisch: voor mannen is de ervaring met een baarmoeder en haar wijsheid onbekend terrein. Het gedeelde begrip voor de impact van de cyclus van een vrouw, is van wezenlijk belang voor het onderhouden van een gezonde liefdesrelatie. De cyclus heeft bijvoorbeeld direct invloed op het energieniveau, humeur, libido en de emotionele beschikbaarheid van de vrouw. Dat zijn toch geen onbetekenende topics binnen een huishouden of relatie. De vrouwelijke cyclus is een repeterende dans van haar baarmoeder. Het delen van de wijsheid van onze cycli met onze partner kan zorgen voor meer begrip en steun in tijden van uitdaging. Neem je (mannelijke) partner dus vooral mee in de reis naar binnen.

| Lees ook: De invloed van anticonceptie op je cyclus en je relatie |

Creatiekracht

Onze baarmoeder belichaamt zoals gezegd onze creativiteit. Ze is de fysieke representatie van de energie van het tweede chakra. Dit chakra wordt geassocieerd met geboorte. Niet alleen met de fysieke geboorte van baby’s, maar ook de metaforische geboorte van nieuwe aspecten van onszelf, projecten en ideeën. Wanneer met name dit chakra in balans is, ervaren we een veel hogere creatieve energie. Wanneer het overbelast is, kunnen we een blokkade in onze creatieve flow en een gevoel van droogte of leegte ervaren.

Balanceren van de chakra’s

We kunnen eenvoudigweg aandacht besteden aan het energetische aspect van onze baarmoeder door het bewustzijn in meditatieve staat, liefdevol naar ons tweede en uiteraard ook eerste wortelchakra te brengen. (Her)balancering van de chakra’s begint, zodra je hier consistent en gericht aandacht aan schenkt. Een van de meest eenvoudige manieren om de creatieve oerenergie te bevrijden in dit bewustwordingsproces, is door simpelweg te luisteren naar de verhalen die we onszelf vertellen. Veel vrouwen hebben allerlei negatieve overtuigingen over het uiten van hun eigen creativiteit. Maatschappelijke conditionering heeft ervoor gezorgd dat we vinden dat we niet kunnen tekenen, zingen, dansen of onze creativiteit op een andere kundige en ‘volwaardige’ manier vorm kunnen geven. Simpelweg grip krijgen op deze negatieve zelfpraat is een kickstart om de overtuigingen te veranderen en daarmee de blokkerende energie te transmuteren in een constructieve, cyclische flow van acceptatie, durf, creatie en zelfliefde.

Womb Wisdom toepassen

Womb Wisdom is de wijsheid en oerkracht die je kunt inzetten om het verleden op te schonen en toxische emoties los te laten. Het schept de mogelijkheid om de energetische paden van de baarmoeder te openen en zo het heilige sensuele zelf te activeren. De energie die loskomt kan een enorme boost geven in je relaties en het benutten van je oneindig creatief potentieel. Het energetisch reinigen van je vrouwelijke kern doe je onder andere op onderstaande manieren:

 • Womb Healing Ceremony
 • Chakra Healing
 • Womb steaming
 • Womb Healing & Yoni Release
 • Pelvic Release
 • Frequentie heling
 • Opschonen van de vrouwenlijn

Wil je meer weten over het praktisch toepassen van Womb Wisom in jouw leven? Laat dan onder dit blogartikel een berichtje achter!

Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.