TOP
Love Psychology

Zielsconnectie of narcist? Kenmerken & tips

Zielsconnectie of narcist

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 14 minuten van je tijd in beslag.

We geloven maar al te graag dat we onze zielsconnectie of tweelingziel hebben gevonden, door te geloven dat de dynamiek van aantrekken en afstoten, onzekerheid en wanhoop erbij hoort. Dat zijn immers kenmerken van de intense reis die je met je zielsconnectie aflegt. Maar misschien is het tijd om de roze bril af te zetten en in te zien wie hij of zij werkelijk is. Heb je te maken met een zielsconnectie of een narcist?

Het gevoel dat jullie relatie anders is dan anders, diep en intens zoals je het nooit eerder hebt meegemaakt, is natuurlijk prachtig. Zielsherkenning. Het gevoel van thuiskomen. Maar daar staat getouwtrek tegenover, veel ‘gedoe’ en misschien zelfs trauma binding. Dit zorgt voor veel pijn en verdriet. Om nog maar te zwijgen van de stress en het leed dat je ervaart als je zielsconnectie ervoor kiest weg te lopen van jullie bijzondere verbinding.

Het is belangrijk om trouw te blijven aan jezelf en de liefde niet door een roze bril te zien. Wees kritisch en eerlijk; is hij of zij je zielsconnectie of misschien een narcist? In dit artikel gaan we hier dieper op in, waarbij we de narcist voor het gemak beschrijven als ‘hij’ en met ‘hem’, maar het kan natuurlijk net zo goed een vrouw zijn. De kenmerken van een narcist komen aan bod, evenals het verloop van een relatie met een narcist. Maar ook hoe je het verschil tussen een zielsconnectie en narcist kunt herkennen.

Lees ook: Zielsconnectie; liefde of harde les? |

Wat is een zielsconnectie eigenlijk?

Een zielsconnectie of tweelingziel is iemand met wie je een onverklaarbare band ervaart. Het is iemand met wie je op zielsniveau verbonden bent. Het gaat veel verder dan aardse aantrekkingskracht, je ervaart dat er iets groters moet zijn dat jullie bij elkaar gebracht heeft. Misschien kennen jullie elkaar uit een vorig leven. Het is in elk geval niet in woorden uit te drukken waarom deze connectie zo intens aanvoelt. Een zielsconnectie komt met een specifiek doel in je leven. Hij of zij is een spiegel om jou te laten zien waar heling nodig is. Soms wordt dit op een pijnlijke manier duidelijk, want je zielsconnectie zal op alle onverwerkte stukken zijn of haar stempel drukken. Dit zijn de dieptepunten die tijdens jullie relatie aanwezig zijn. Maar daar staan prachtige hoogtepunten tegenover, vanuit een gevoel van liefde die niet te verklaren is.

Herken de zielsconnectie: kenmerken

Twijfel je nog of je je zielsconnectie of narcist hebt gevonden, hier volgen enkele kenmerken van een ontmoeting met je zielsconnectie:

 • Er is instant herkenning en een vertrouwd gevoel. Je hebt het idee dat je hem/haar al kent, uit een vorig leven misschien.
 • Een ontmoeting met je zielsconnectie is altijd op een onverwacht moment en vaak als je er nog niet klaar voor bent. Bijvoorbeeld doordat je nog in een relatie zit, of omdat je er net uit bent.
 • Jullie lijken soms fysiek, maar met name in gedrag, denkwijze en interesses op elkaar.
 • Jullie worden als magneten naar elkaar toegetrokken, hoe vaak je ook afstand neemt.
 • Alles is intens; het onverklaarbare gevoel, de ruzies, maar ook de seks of het gevoel van gemis als jullie niet samen zijn.
 • Ook al zijn er veel overeenkomsten, toch vullen jullie elkaar ook goed aan. Bijvoorbeeld doordat de een meer een denker is en de ander een doener.
 • Onzekerheden, twijfels, onverwerkte stukken; alles wordt uitvergroot wanneer je hem/haar ontmoet, met de uitnodiging om te helen.
 • Na het spiegelen en projecteren hiervan, ontstaat er ruimte om te groeien naar een betere en meer geheelde versie van jezelf.

Dit klinkt natuurlijk heel mooi, waarom dan de vergelijking met een narcist? Omdat een relatie met een zielsconnectie net zo intens kan zijn als met een narcist, waarbij ook hier vaak sprake is van een dynamiek van aantrekken en afstoten. Maar eerst duiken we dieper in op de narcist zelf.

| Lees ook: De 7 fasen van een relatie met je zielsconnectie |

Wat is narcisme?

De term ‘narcisme’ vindt zijn oorsprong in Sigmund Freud’s psychoanalyse. De term is ontleend aan de Griekse mythe over Narcissus, een man zo vervuld van eigenliefde dat hij wegkwijnde voor zijn spiegelbeeld tot de dood erop volgde. Nog steeds wordt deze benaming gebruikt voor iemand die aan grootheidswaanzin lijdt en zich verheven voelt boven anderen: de narcist.

De narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) is een persoonlijkheidsstoornis die dus wordt gekenmerkt door een overdreven gevoel van eigenwaarde en een sterke behoefte aan bewondering. Daarnaast heeft de narcist een laag inlevingsvermogen en is hij/zij dus erg egoïstisch. Het tegenovergestelde kan ook; de narcist heeft juist een zeer groot inlevingsvermogen, maar voor het eigen gewin. Op heel empathische wijze worden de zwakke plekken van het slachtoffer in kaart gebracht om te kunnen manipuleren.

Herken de narcist: kenmerken

We bestempelen een moeilijke (ex) partner al snel als narcist, terwijl de diagnose narcisme officieel alleen mag worden vastgesteld door een psychiater die de persoon in kwestie heeft onderzocht. Op het diagnosticeren op afstand of door iemand die er niet toe bevoegd is, rust onder psychiaters een taboe. Dit betekent dat bijna niemand van ons kan vaststellen of een geliefde een narcist is, behalve de ruim 1600 psychiaters in ons land. Geschat wordt dat 1 tot 6 op de 100 mensen een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Dit aantal kan veel hoger liggen, doordat echte narcisten zich natuurlijk nooit laten onderzoeken. Hun arrogantie en behoefte aan bewondering steekt hier natuurlijk wel een stokje voor. Toch zijn er voldoende kenmerken waaraan je een narcist kunt herkennen:

 • Zich enorm overgewaardeerd en belangrijk voelen
 • Superioriteitsgevoel
 • Mensen afstoten die te dichtbij komen; oppervlakkige en/of tijdelijke connecties aangaan
 • Steeds op zoek naar nieuwe (h)erkenning en aandacht
 • Erg perfectionistisch
 • Weinig grenzen, verantwoordelijkheidsgevoel en roekeloos gedrag
 • Diep vanbinnen eenzaam, angstig en onrustig
 • Onredelijke verwachtingen van anderen
 • Maakt (bewust/onbewust) misbruik van anderen
 • Jaloers en dwingend
 • Fantasieën over successen, macht, ideale liefde (en daar steeds naar zoeken) of genialiteit

Wat voor persoon is een narcist?

De narcist heeft veel aandacht, bevestiging, macht en status nodig. Hij wil gezien en gehoord worden. Daarom is hij uitermate charmant en weet hij met zijn babbels alle aandacht op zich te vestigen. Hij is zelfverzekerd, krachtig en vaak geliefd zolang je relatie met hem oppervlakkig blijft. In een vriendengroep, op een feestje of als buurman kan hij zelfs een hele gezellige bijdrage leveren. Maar zodra je een diepere connectie (vriendschap) of liefdesverbinding aangaat, kom je er na verloop van tijd achter dat hij eigenlijk heel onzeker, eenzaam en zwaar getraumatiseerd is. Maar ook zeer manipulatief, met als doel om jou voor z’n karretje te spannen, je leeg te zuigen en je aan de kant te zetten zodra hij niets meer aan je heeft of een vervanger heeft gevonden.

De narcist in relaties

De narcist weet zich aan je te verbinden door veel informatie over je in te winnen. Goh, wat is hij begaan en geïnteresseerd denk je in het begin misschien. Maar deze informatie komt hem goed uit, hiermee weet hij precies wat je zere plek is en hoe hij je kan bespelen. Niet alle narcisten doen dit bewust, vaak is het een patroon uit de kindertijd waarmee ze hebben leren overleven. Het zijn kameleons die zich afstemmen op jouw innerlijke wereld. Alles wat hen hierbij kan helpen om invloed en controle uit te oefenen op je is mooi meegenomen.

Narcisten blijven graag in the lead en hebben er een handje van om enerzijds vaag te blijven over dat wat het is, anderzijds claimen ze en willen ze het alleenrecht over je hebben. Zonder er een label op te plakken, blijf jij gissen naar hun intenties en verlaag je hiermee je standaard. Jij past je aan hem aan. Narcisten zullen de relatie daarom niet altijd willen definiëren, maar ze verwachten wel van jou dat jij hen behandelt als partner op emotioneel en seksueel vlak, terwijl ze zelf vaak alle opties openhouden voor eventuele betere partners. Wanneer het de narcist uitkomt ben je ‘de ware’, maar het kan de dag erna ineens weer heel anders zijn.

5 fasen van een relatie met een narcist

Een relatie met een narcist doorloopt meestal 5 fasen, zie het als valkuilen die hij bewust/onbewust inzet om jou voor zich te winnen, waarbij je vanaf de 4e fase langzaam jezelf terugvindt als het lukt om van hem of haar los te breken.

 1. Idealisering: jullie liefde lijkt too good to be true. Hij hemelt je op, behandelt je als zijn prinses en er lijkt heel veel resonantie te zijn. Deze relatie voelt anders, zo’n diepe connectie heb je nog nooit meegemaakt. De wederzijdse aantrekkingskracht is krachtig, omdat hij beweert dat jij zijn tweelingziel bent en nooit meer zonder je kan. Jullie zijn veel samen en alles is intens; het gevoel, de avonturen en seks. Ook zal hij je vergelijken met zijn ex(en), waarbij de liefde voor hen natuurlijk veel minder sterk was. Met jou is alles beter! Om dit extra kracht bij te zetten, laat hij natuurlijk zijn mindere eigenschappen achterwege, in deze fase krijg je dus nog niet te maken met zijn egoïsme, misleiding en manipulatietechnieken. Deze fase wordt ook wel de lovebombing fase genoemd, alles met als doel om jou aan hem te binden.
 2. Devaluatie: zodra je in deze val gelokt bent en emotioneel, energetisch of op een ander niveau (bijvoorbeeld praktisch; financieel, woning, huwelijk) aan hem vastzit, begint de fase van devaluatie. Op het moment dat je het niet verwacht, zal het idealiseren omslaan in devalueren. Je stelt niks voor, hebt hem niks te bieden of je bent onder zijn niveau. Andere vrouwen zijn veel interessanter dan jij. Deze pijnlijke momenten, waarin hij je helemaal naar beneden haalt, worden vluchtig afgewisseld met nieuwe fases van lovebombing. Want als hij dit niet zou doen, zou je natuurlijk bij hem weggaan. Deze dynamiek van hoogte- en dieptepunten heeft een verslavende werking op je, waardoor je niet van hem wegloopt. De lovebombing zorgt voor net genoeg voeding om high op hem te blijven. Daarnaast blijf je hopen dat die fijne man op wie je in het begin verliefd bent geworden weer terugkomt en dat alles weer wordt zoals het was.
 3. Isolatie: toen jullie nog in de honeymoon fase zaten en alles mooi en oneindig leek, waren jullie onafscheidelijk. Niets of niemand hadden jullie nodig, elkaars aanwezigheid was genoeg. Ook liet hij duidelijk merken dat er maar weinig mensen resoneren met je als hij. Familie, vrienden, collega’s; niemand is goed genoeg voor je behalve hij. Langzaam maar zeker zie je steeds minder mensen en neem je afscheid van mensen die je al jaren kent.
 4. Losbreken: wanneer je het giftige patroon van afstoten en aantrekken begint te herkennen, wordt het tijd om verantwoording te nemen voor je eigen aandeel en los te breken. Je kunt niet anders dan letterlijk tijd en ruimte nemen om jezelf terug te vinden. Voor emotionele chantage zijn altijd twee mensen nodig zijn. In deze fase vind je het doorzettingsvermogen om jezelf te doorgronden en je attitude tegenover de narcist aan te passen.
 5. Daadkracht: op dit moment is het voor jou crystal clear of het een zielsconnectie of narcist betreft. Na de inzichten ontstaat er moed om tot actie over te gaan. De narcist is van zijn voetstuk gevallen, je hebt je eigen gedrag geanalyseerd en je kunt nu anders gaan handelen. Je stopt met het idealiseren en je verbreekt het contact.

Zielsconnectie of een narcist?

Een relatie met zowel een zielsconnectie als een narcist doorlopen een aantal fasen. Hier kun je deels aan herkennen met wie je te maken hebt. Toch zijn er ook verschillen te vinden tussen een relatie met een zielsconnectie, of tweelingziel, en een narcist:

 1. Beiden voelen als ’thuiskomen’, echter verdwijnt dit gevoel bij een narcist na verloop van tijd. Bij een zielsconnectie of tweelingziel zal dit vertrouwde gevoel blijven en voel je je te allen tijde veilig.
 2. Je zielsconnectie spiegelt je, maar dit is een uitnodiging om te helen. De relatie met je zielsconnectie heeft daarom de potentie om een betere versie van jezelf te maken, terwijl een narcist je afbrokkelt, onzeker en ziek maakt. Het schaadt je emotionele gezondheid, wat uiteindelijk zelfs tot fysieke klachten kan leiden.
 3. De relatie met een narcist zal je aandacht afleiden van je carrière, spirituele pad en zielsmissie, terwijl een tweelingziel er alles aan zal doen om je er naartoe te leiden en je hierin zal steunen.
 4. Een relatie met een narcist is in alle opzichten verwarrend, waarbij je steeds meer je eigen identiteit verliest, maar ook je vrienden en richting in het leven.
 5. Zielsconnecties of tweelingzielen zijn verschillend, maar ook weer niet. In veel opzichten lijken jullie op elkaar, echter op bepaalde gebieden vullen jullie elkaar aan. Een ding is zeker; je kunt je ware zelf zijn bij elkaar. Eventuele maskers, coping mechanismen en destructieve patronen worden blootgelegd om vervolgens niet meer nodig te hebben. Schaduwkanten worden gezien en geaccepteerd.
 6. De relatie met een narcist draait om ego, controle en macht, terwijl de verbinding met je zielsconnectie om onvoorwaardelijke liefde draait. Waar jullie ook in het proces staan, met of zonder elkaar, de liefde blijft altijd.
 7. Je zielsconnectie laat je je leven leiden in vrijheid en volgens je eigen normen en waarden. Een narcist heeft altijd voorwaarden waar je aan moet voldoen; je moet meer X zijn, of minder zo. Als je zus of zo doet, pas je nóg beter bij hem of zal hij meer van je houden. Kortom; je bent nooit goed genoeg, wie je ook bent of hoe je ook in het leven staat.

Lees ook: Relatie met je zielsconnectie verbreken |

Genezen van een relatie met een narcist

Bleek jouw intense liefde toch een narcist te zijn en geen zielsconnectie of tweelingziel, het genezen ervan is niet niks. Onzeker, leeggezogen en verward blijf je achter. Een schim van wie je ooit was. Het klinkt gek, maar je raakt verslaafd aan een destructieve relatie. De cyclus van misbruik is intens en moeilijk te doorbreken, omdat de enige persoon die je een goed gevoel kon geven, ook de persoon was die je pijn deed. Slachtoffers van narcistisch misbruik doorlopen een reeks fasen, waarbij het herstellen of genezen van de narcist eigenlijk al plaatsvindt als de relatie bijna eindigt:

 1. De feiten inzien: eindelijk ben je op dat punt aangekomen dat je de realiteit onder ogen durft te komen en dat je zijn gedrag niet meer goed praat. We zijn allemaal beschadigd, maar niemand heeft het recht om jou te misbruiken of misleiden. Dit moment is echt een breakthrough voor je; het is alsof je van een afstand ineens kunt zien wat er aan de hand is en je begrijpt dat hij nooit, maar dan ook nooit, zal veranderen. Aan jou de keus om stappen te zetten.
 2. Voorbereiden op het vertrek: wanneer je aan hem vastzit door kinderen, een (koop)huis of iets anders, heb je tijd nodig om dingen te regelen en voor te bereiden voor vertrek. Ga vooral niet overhaast bij een narcist weg, want voor je het weet zit je dan toch weer bij hem op de bank. Er moet geen enkele reden zijn om weer met elkaar in contact te komen. Het doelbewust en met een heldere geest voorbereiden van de breuk met je narcist, is al een grote stap richting heling.
 3. Het vertrek: er komt altijd een moment dat voor jou aanvoelt als de laatste druppel. Het kan iets kleins zijn, maar er knapt iets in je. Dit is het moment om door te pakken en weg te gaan. Eindelijk kies je voor jezelf!
 4. Blokkeren van contact: je weet dat de breuk pas definitief zal zijn, als er geen enkele vorm van contact meer mogelijk is. Daarom kun je niet anders dan alles blokkeren, van zijn telefoonnummer tot whatsapp, social media en mailadressen.
 5. Steun vragen: informeer je vrienden en familie en vraag hen om steun. Zij hebben waarschijnlijk al jaren met lede ogen toegezien dat er iets niet goed zat tussen jullie en dat jij eraan onderdoor ging. Je hoeft niet urenlang met ze te praten als je dat niet wil, ook de details hoef je niet te delen. Maar het is wel fijn om niet alleen te zijn en een luisterend oor te hebben als je er wél behoefte aan hebt.
 6. Professionele hulp inschakelen: een relatie met een narcist is dermate slopend en giftig, dat het raadzaam is om professionele hulp in te schakelen. Maar met name om te onderzoeken wat jouw eigen aandeel hierin is. Vaak komen dit soort relaties tot stand vanuit hechtingsproblematiek tijdens de jeugd. Een psycholoog of (schema)therapeut kan hierbij helpen.
 7. Rouwen: ook al was de liefde van je narcistische partner misschien oprecht, jouw liefde voor hem was dat wel. Je mag rouwen om dat wat geweest is. Ook de mooie momenten die er geweest zijn mag je koesteren.
 8. Verbinden met jezelf: het gebrek aan zelfliefde heeft ervoor gezorgd dat je voor deze persoon gevallen bent en keer op keer je grenzen over bent gegaan. Ga weer van jezelf leren houden en verbinden met je authentieke ik.

Narcistisch misbruik in de liefde

Wil je meer weten over jezelf herontdekken na narcistisch misbruik en hoe je dat kunt doen? Narcistisch misbuik in de liefde is het nieuwste boek van Mjon van Oers. De 50 vragen en antwoorden in dit boek gaan onder andere in op kenmerken van narcisme, de gedragingen van een narcist, de bijdrage van jouw eigen gedrag en wat je kunt doen om je eigen leven weer terug te krijgen. Een aanrader!

Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.